Само в 7DniSofia.bg

Директор в БАН: Ваксината е единственият начин да се противодейства на пандемията

Ваксина
Хората трябва да разберат, че ваксините са единственият начин да се противодейства на пандемията. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.
„5000 души са малко като начало, за да почувстваме облекчение и за да бъдат намалени рестрикциите“, коментира проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
Тя смята, че определено трябва да се направи информационна кампания за ваксините, затова, освен здравното министерство, сега и БАН започва такава кампания.
„Ваксините са безопасни и с много малко странични ефекти. Не трябва да се говори и че са направени много бързо – това не е бързо, подобен метод за РНК е познат от 20 години“, посочи микробиологът.
И добави, че в нито една от поръчаните ваксини не е вкаран жив вирус.
„За руската ваксина се каза, че до 2 години се създава имунитет, а Pfizer – до 6 месеца след създаване на имунен отговор. Както противогрипните ваксини се поставят всяка година, може да се наложи и за Ковид, но противорипната има 21% успеваемост, докато срещу Ковид има 95% –  тя е много по-успеваема“, коментира микробиологът.
Относно новия щам на коронавируса, който беше открит във Великобритания, проф. Петрова отбеляза, че е със 70% по-заразен.
„След поетапното ваксиниране може да започнем да живеем по-спокойно. Хубаво е и преболедувалите да се ваксинират“, каза тя на финала и допълни, че тази зима не се очаква тежка грипна епидемия.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.