Само в 7DniSofia.bg

Министърът, на когото НСО пази семейството от Кирил Петков: Ако разкрия показанията си, ще стане страшно

payimage-593681

„Една паралелна структура на власт се опитва да упражнява изпълнителната власт извън Министерски съвет“, заяви бившият министър на електронното управление Александър Йоловски в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той потвърди, че ходи с охрана. И направи уточнението към водещия, че неговият охранител сега „е в студиото, надявам се да не го покажете“.

Йоловски каза в отговор на реплика от Христо Иванов, че ходи с охрана на НСО, за да си придава тежест така:

„Аз, ако исках да си придавам тежест щях да започна да говоря по част от нещата, които съм дал като показания, защото тогава разговорът щеше да стане много по-тежък за някои хора. Самият факт, че аз пазя мълчание толкова дълго време е не защото няма какво да кажа, а защото наистина чакам това нещо да се разплете, защото аз като политолог виждам много сериозен проблем за българската демокрация именно по начина, по който има една паралелна структура на власт, която се опитва да упражнява изпълнителната власт извън Министерски съвет“.

На въпрос дали протоколите от негов разпис, изтекли в медиите, са истински Йоловски отговори така:

„Много искам да дам пряк отговор. Има следствена тайна и аз нито мога да потвърдя, но нито мога и да отрека, че това е истински протокол“.

Той посочи, че това изтичане е изключително неприятно, защото в крайна сметка има правила и процедури, които в крайна сметка трябва да се спазват. Изрази надежда разследването бързо да привърши.

„Защото аз самият вече започвам да губя търпение да видя крайния резултат, защото има много неща, които трябва да станат публични“.

По темата дали Мартин Божанов – Нотариуса е притискал Александър Йоловски, бившият министър каза:

„Това е една честа критика срещу мен от много дълго време. Аз с гордост мога да заявя, че съм един от хората, които от 2020 година активно работят по това българската държава да има своя IT фирма, която да може да прави услуги и да подпомага административните органи, без това да влияе на желанието за печалба“.

„Много искам да вляза в детайли“, подчерта на няколко пъти бившият министър, но не можел заради следствената тайна. Попитан защо Божидар Божанов, неговият предшественик и депутат от ПП-ДБ още не е разпитан, Йоловски коментира, че не може да каже.

Защо тогава не напуснахте още октомври месец – на това питане отговорът беше: „На мястото на българската поговорка „Преклонена глава сабя не я сече“ предпочитам скандинавския й вариант – Високо вдигната глава меч я не достига“.

Повдигал съм в различни формати, че ако не желаят да работят с мен, не ми е фикс идея да съм министър, обяви Йоловски. Той обаче не се оттеглил сам защото бил жертвата. И добави, че не е случайно как срещу него има кампания с плакати в центъра на София.

Картинката е изключително икономическа – зад политическата картина се крият „кредит, дебит, салдо“, каза Йоловски. Не знаем какво харчи държавата, а от години се говори да знаем, добави той. По думите му, имало държавна поръчка през 2020 година, когато се купили лаптопи за видеоигри и разликата в цената съответно била 1000 лв. – 1000 лв. по-скъпо. Държавата има над 500 администрации, нека ги централизираме електронно, е визията на Йоловски, според която не може всеки поотделно да взема своите решения за електронизиране, защото няма ефект. Той даде косвен пример – интелектуалната собственост върху кода на машините за гласуване не е на българската държава, а на „Смартматик“, за да не може държавата да бъде съдена. Множество финансови обосновки не бяха съгласувани, за всичко това има документи, продължи Йоловски вече за времето, когато той беше министър на електронното управление. Той се оплака и, че „изведнъж се оказа много удачно да бъдат платени едни 5-6 милиона лева на една фирма“.

На въпрос защо тогава Йоловски не се обърне към Европейската прокуратура, отговорът беше: „Не съм мислил до момента, все се надявам, че българската прокуратура ще придвижи бързо случая“.