Само в 7DniSofia.bg

ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕ! МВР-министърът призна за показания срещу Бойко Рашков и Асен Василев

7 Dni Sofia11.04.2024
ГД "Национална полиция" - годишен отчет

Имам информация за вечеринки в дома на Бойко Рашков, където са разпределяни задачи за дискредитирането ми. Това заяви пред журналисти служебният вътрешния министър Калин Стоянов.

Стефан Димитров беше често в министерството, знам го от Бойко Рашков, знам за вечеринки, където в дома му са се давали задачи как да бъда дискредитиран. Оттам нататък е започвало кадруването кой да е министър и кой заместник. Затова и голяма част от ръководния състав се е познавал с Димитрови. Скандалът е голям и ще останат големи репутационни щети към главния секретар, към МВР и към държавата, каза още Стоянов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира и  разследването в Агенция „Митници” и смяната на главния секретар в силовото ведомство. Той се яви на заседанието на парламентарната комисия, която проверява фактите и обстоятелствата около аферата с агенция „Митници“. Стоянов ще бъде изслушан на заседанието.

„На 3 април бившият главен секретар на МВР Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е”, обясни Стоянов.

Министърът поясни, че е знаел, че същият ден е направен обиск в кабинета на Коцев. „Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск”, добави той.

Според Стоянов някой е съветвал Коцев за всичко случило се. „Едното е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ”, каза още министърът на вътрешните работи.

Той обяви, че е разпитан в прокуратурата основно за назначения, които не са се случили, в Областна дирекция на МВР в Хасково, намеквайки за опита на Асен Василев да кадрува.

На въпрос дали познава Стефан и Марин Димитров, той отговори: „Всички ги познават. Бойко Рашков го пердстави на цялото министерство“.

Честността на изборите – трябва да се знае, че МВР не организира изборите, а ги охранява, а се грижи за некупуването на гласове. Недоумявам как ни обвиняват, че не сме се справили с изборите след 6 месеца. Ще се справим и сега. Не отговарям за недействителните гласове, това е пълен абсурд, каза Калин Стоянов.