Само в 7DniSofia.bg

Тошко Йорданов удари с бухалка Киро и генерал Гном: А като излязаха снимките на Борисов, хубаво ви беше…

Народно събрание - заседание

„Политици, които са забъркани в корупционни скандали, твърдят, че е бухалка. Когато е за противника, няма проблем. Когато обаче те са нагазили в корупцията, тогава казат, че е предизборна бухалка“.

Това заяви пред БНР председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който оглави новата Временна комисия за изясняване корупционните практики в Агенция „Митници“.

За него това е корупционен скандал и подчерта, че в случая има твърде много конкретни факти. „Видял съм част от документите, веществени доказателства, начина, по който са събрани“, добави той. Според него ако сглобката не се беше разпаднала, тези неща нямаше да излязат наяве. И „двете групировки в сглобката“ се държаха едни други с подобни неща, смята депутатът.

„Логиката казва, че тези контрабандни канали, които са съществували, преминават от едната власт в другата. На ГЕРБ им е било изключително удобно да ги хванат в издънка, защото са знаели това предварително. /…/ В момента са в открита война и ще си вадят един на друг издънките, което е хубаво за гражданите“.

„Когато излязоха онези снимки на пачките на Бойко Борисов, пак в предизборна ситуация, не сме говорили за бухалка, говорихме за корупционен скандал. Сега излязоха пачките на ПП, а те говорят за предизборна бухалка. И двете са корупционен скандал“, коментира той.

Не бих се учудил, ако Живко Коцев бъде обвиняем съвсем скоро, каза Тошко Йорданов. По думите му Коцев е отишъл сам и доброволно да даде показания с адвокат пред прокуратурата с желанието да бъде свидетел:

„Когато човек е в дадена схема и издаде другарчетата – по този начин си купува имунитет. Според мен това е била целта на Живко Коцев. Човек, който е бил вътре в цялата ситуация, нищо чудно да се окаже и подсъдим“.

Запитан защо толкова категорично от ПП-ДБ са застанали зад Коцев, Тошко Йорданов изказа мнение, че в началото те не са били наясно с мащаба на показанията, събраните СРС-та и веществени доказателства:

„Това са хора, които са хванати в издънка и направиха някакъв кризисен пиар. Не знаеха мащаба на разследването. След това – горе долу са по-обрани и започнаха да говорят за предизборна бухалка“.

По думите на депутата ген. Атанас Атанасов лично е настоявал Живко Коцев да бъде главен секретар на МВР. И попита къде е ген. Атанасов в цялата тази верига.

Той отбеляза отношението на политиката към изборите:

„Нито една политическа партия от тези не тръгва с идеята изборите да са честни, а тръгва с идеята да нагласи изборите да са удобни, слагайки си свои хора по цялата линия на организацията им“.

„Целият вой е инспириран и от това. Задават се избори. Едната политическа сила няма да може да контролира и манипулира изборите, имайки собствено МВР. За ПП-ДБ няма проблем те да манипулират изборите. Има проблем друг да манипулира изборите“.

Според него никога толкова директно някоя партия не си е искала МВР-то.

„Тук има директни заявки на една политическа сила, която директно заявява, че си иска МВР-то за изборите. Освен това същата политическа сила – ПП-ДБ, промениха Конституцията така, че служебният кабинет да бъде практически политически. Просто бяха достатъчно глупави те сервираха политическия кабинет на ГЕРБ и ДПС, а идеята е била те да си имат собствен политически кабинет, когато и да дойдат предсрочни избори. Орвратително е това, което направиха ПП-ДБ“.

По думите на Тошко Йорданов ПП-ДБ носят по-голяма отговорност за кабинета „Главчев“ отколкото самия служебен премиер Главчев.

„МВР може да спре до известна степен контролирания и купения вот, но може и да не го спре. Затова те искат МВР. При ниска избирателна активност тежестта на един купен или контролиран вот е по-голяма отколкото при висока избирателна активност. Всичко е в ръцете на българските граждани“.

А от ниска избирателна активност имат интерес ГЕРБ, ДПС и ПП, изказа мнението си председателят на ПГ на ИТН.

„Слави Трифонов никога не е бягал от отговорността на партиен лидер. Ще постъпим правилно“ – така Тошко Йорданов отговори на въпрос дали Трифонов ще бъде в листите на ИТН.