Само в 7DniSofia.bg

Сигналът до ДАНС, който запали аферата „Живко Коцев“: Ето ролята на Асен Василев, 300 бона за Бойко Рашков

1

Сигнал до ДАНС от миналата година е в основата на акцията срещу Агенция „Митници“ и контрабандния канал на баща и син Димитрови – Марин и Стефан.

 

Сигналът е подаден в средата на август, а преди дни е дал и зелена светлина ДАНС да влезе в агенцията и да разплете контрабандното кълбо на Паскал.

 

В сигнала се казва, че Кирил Петков и Асен Василев ще назначат за директор на регионалната дирекция на МВР-Хасково Недан Хаджиев, за когото ченгетата под Кенана приказват, че е най-корумпираният и пробит човек в цялото МВР, известен е и с чадъра, който дава за контрабанда, карго и трафик на бежанци. Освен всичко, Хаджиев имал участие в заведението „Плаза“ с известните Иван Каракачана и Димо Златаря.

 

За назначението на Недан Хаджиев били дадени 300 000 лв. и обещани още, когато стане той шеф на полицията в Хасково, говорят още слуховете в компрометираната Областна дирекция. В крайна сметка обаче той не става директор, като отказът идва от най-високо във вътрешното министерство – вътрешния министър Калин Стоянов категорично отказва да се поддаде на натиска и да назначи Хаджиев.

 

За дейността на Недан Хаджиев имало и доклади във „Вътрешна сигурност“, в които всичко това акуратно е написано, но се прикривало.

 

Всъщност всичко започва през 2009 г. Тогава в къща село Сусам, с голямо количество хероин, е хванат Салих Жабата, който е братовчед на Недан. Той пък му давал протекция в продължение на години, докато е на работа в БОП.

 

След като Марин Димитров-Ярата и синът му Стефан ходатайствали през Бойко Рашков, Венцислав Кирчев да стане директор на ОДМВР в Хасково, Недан Хаджиев е назначен за негов заместник.

 

„И веднага го потърси, като офертата е 20% от стойността за трафик на хероин на месец. И след като стана директор, се наляха и потекоха много пари. Стойчо Захариев е един от хората, които дадоха парите на Марин Ярата. Сумата беше 500 000 лв. Той е личен приятел с Бойко Рашков. Стефан и Марин влизаха свободно в МВР в София и му се отчитаха, а Венци Кирчев им беше марионетката в ГДНП, в Хасково, Недан движеше нещата им“, пише в сигнала.

Сборен пункт на контрабандистите-аферисти била вилата на Марин Ярата, както и хотел „Романтика“. Там те се събирали всеки уикенд и обсъждали кой да натиснат и от кой какво може да се изкара. Недан пък всяка вечер е в своето си заведение „Плаза“, като впечатление правило, че компанията му била от хора от местния крими контингент. Заведението пък било само за вътрешни и свои хора.

 

Контактуването ставала по Телеграм, като Хаджиев предавал докладвал всичко дословно на Марин и Стефан Димитрови.

 

В Хасково пък се говори, че Недан Хаджиев бил изключително алчен за пари. Преди няколко месеца изтекла и информация, че е предлагал протекция срещу 30% от контрабандните пратки. Освен това имал и навика да очерня хората, които работят съвестно и честно и не му играели по свирката.

 

В хасковската полиция шушукат, че това бил коронният му номер – да пуска лъжи и интриги, като досега е очернил много добри полицаи, които напуснали системата заради клеветите срещу тях.

 

Относно Стефан Димитров, обществена тайна в града на Богородица е, че се представял и фукал с познанството си с Кирил Петков, Асен Василев и Златко Баретата. Последният пък бил голям приятел на баща му.

 

Стефан Димитров също така се хвалил и как лично ходил до Дубай при криещият се там по онова време Васил Божков, на когото подарил много скъп часовник за благодарност за помощта.

Източник: pik.bg