Само в 7DniSofia.bg

Противоречива е информацията за акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров, вижте какво каза министърът на външните работи Екатерина Захариева!

екатерина захариева

Противоречива е информацията за акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност в Хималаите от 5 дни, предава БНР.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи за нов спасителен екип от шестима професионални планински спасители, които са тръгнали към лагер 1, за да търсят Петров, но не са стигнали до мястото. Тя заяви, че ще настоява в издирвателната операция да се включи и летателна техника:

„Последната информация е, че със съдействие на китайските власти и на тибетските също, шест професионални спасители са тръгнали да го издирват. За съжаление, времето се е влошило и в момента се намират между 5 800 и 6 000 метра, изчаквайки по-добър прозорец на време, за да могат да продължат издирването. Ако се подобри времето настояваме и изискваме и за летателната техника, стига, разбира се, условията да позволяват“.