Само в 7DniSofia.bg

Човекът и природата: Пастири убиха най-стария лъв в света

db5410ac88c34910ae1d0be86edb46e7

Див мъжки лъв, за който се смята, че е един от най-старите в света, е починал, след като е бил прободен с копие от пастири, съобщиха властите в Кения.

19-годишният Лоонкиито е бил убит до селото Олкелуниет, след като е опитал да ловува добитък.

Селото граничи с националния парк „Амбосели“ в южната част на Кения.

Групата за опазване на природата „Lion Guardians“ заяви, че той е бил „най-възрастният мъжки лъв в местната екосистема и вероятно в Африка“. Повечето лъвове в дивата природа живеят до около 13 години.По данни на Световната федерация за дивата природа почти всички лъвове живеят в Африка с малка популация в Индия.

Говорителят на Кенийската служба за дивата природа (KWS) Пол Джинаро заяви пред Би Би Си, че лъвът е бил стар и слаб, и се е скитал в селото извън парка в търсене на храна.

Джинаро не можа да потвърди дали това е най-старият лъв в страната, но отбеляза, че е „много стар“.

Групата Lion Guardians, управлявана от масаи, работи за опазване на популацията на лъвовете в националния парк „Амбосели“ и заяви, че краят на сухия период „обичайно се характеризира с увеличаване на конфликтите между хора и лъвове“, тъй като „дивата плячка се възстановява и става по-трудна за ловуване“.

„В отчаянието си лъвовете често се насочват към ловуването на добитък“, се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

В доклада се добавя, че убийството на Лоонкийто е било „трудна ситуация и за двете страни – хората и лъва“, и възхвалява животното като „символ на устойчивост и съжителство“.

Паула Кахумбу, защитник на дивата природа и главен изпълнителен директор на WildlifeDirect, заяви, че я боли от убийството на лъва и призова за мерки за защита на дивата природа в страната.

„Това е преломната точка за конфликта между човека и дивата природа. Ние трябва да направим повече като държава, за да опазим лъвовете, които са изправени пред изчезване“, каза г-жа Кахумбу пред Би Би Си.

Средната продължителност на живота на един лъв в дивата природа е около 13 години, въпреки че в плен те могат да живеят много по-дълго.