Само в 7DniSofia.bg

Русия жестоко удари България! 15 фирми влязоха в черния списък. Сред тях „Арсенал“, ВМЗ, „Дунарит“

арсенал

„Арсенал“, ВМЗ, „Аркус“, „Дунарит“ и „Терем“ са в контрасанкциите на Русия, наложени в сферата на военнотехническото сътрудничество, както по-рано съобщиха от пресслужбата на кабинета в Москва.

Руското правителство забрани транзакциите в областта на военнотехническото сътрудничество (ВТС) със 74 организации от „неприятелски“ страни Като ответни санкции.

„Правителството одобри списък на чуждестранните компании, които попадат под санкции в областта на военнотехническото сътрудничество. В списъка са 74 организации от България, Великобритания, Германия, Канада, Литва, Словакия, Полша, Чехия, Черна гора, Естония и САЩ. С фирми от този списък са забранени сделките в областта на военнотехническото сътрудничество“, се посочва още в съобщението.

Отбелязва се, че съответната резолюция е подписана нa 5 ноември. Tози документ изменя правителствения указ от 11 май 2022 г. № 851.

„Резолюцията е изготвена в изпълнение на президентския указ „За прилагане на ответни специални икономически мерки във връзка с недружелюбните действия на определени чужди държави и международни организации. През май 2022 г., като част от изпълнението на същия указ, правителството одобри списък на юридическите лица, по отношение на които се прилагат специални икономически мерки. Той включва повече от 30 организации, повечето от които са бившите дъщерни дружества на „Газпром“, съобщи правителството на Руската федерация.

Според резолюцията Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия ще стане отговорен орган за изпращане на предложения до руското правителство за изменение на този списък.

Освен това Федералната служба за военнотехническо сътрудничество ще може да предлага предоставяне на временни разрешения „за извършване на определени транзакции“ с изброени лица и техните дъщерни дружества.

Списъкът на фирмите, подложени на контрасанкции, включва 21 организации от Германия, 15 от България, 12 от Полша, шест от Словакия, пет от Литва, четири от Чехия, три компании от Обединеното кралство и Черна гора, две от САЩ и Канада и една организация от Естония.

Пълният списък с български компании, на които Русия наложи контрасанкции:

Арсенал АД / Arsenal JES Co (България). ВМЗ ЕАД / ВМЗ ЕАД (България). Бета Корп АД / Бета Корп АД (България).

Arcus Co / Аркус Ко (България).

Дунарит АД / Дунарит Хей Ди (България).

Терем ЕАД / Терем ЕАД (България).

Balkanrous Trading / Балканрус Трейдинг (България). Балкански ловец / Balkan Hunter (България).

ЕЛ карт / EL kart (България).

ЕИМ Трейд /ЕИМ Трейд (България).

UMT/UMT (България).

Sage Consultants / Sage Consultants (България).

Hartford international Group LTD / Хартфорд международна група LTD (България). Металика-АБ ЕООД / Metalika-AB EOOD (България). Емсо / Емко (България).

През май 2022 г. руското правителство вече наложи икономически санкции срещу 30 чуждестранни организации. Повечето от тях са бивши дъщерни дружества на „Газпром“.