БОМБА! Нови страсти около Съдебната палата в София

Съдебна палата

От седмици във Висшия съдебен съвет (ВСС) неофициално се обсъжда идеята Съдебната палата в центъра на София да мине под крилото на Върховния касационния съд (ВКС).

Намерението да се върне Съдебната палата на ВКС е спорно, ако се вземе в предвид, че преди 2 години самият ВСС реши да я предостави за управление на Софийския апелативен съд (САС). Причинната тогава беше, че бившият председател на ВКС Лозан Панов беше позволил в сградата безпрепятствено да се снима клип, възхваляващ използването на наркотици, секс и оръжие.

Сменянето на собственика на Съдебната палата съвпадна с началото на пандемията от COVID-19 и наложен пълен локдаун в България. Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева обаче показа, че предизвикателствата не я плашат.

Успешно бяха въведени противоепидемиологични мерки в Съдебната палата.

Освен това в кратки срокове започна онлайн излъчване на заседания по дела, които представляват обществен интерес.

Така в условията на световна пандемия председателят на САС показа, че българското правораздаване не изостава от най-добрите практики на водещите демокрации.

През последните две години председателят на Софийския апелативен съд показа, че умее да управлява Съдебната палата като добър стопанин.

Всяка година председателят на САС провежда по над 20 броя обществени поръчки, които са свързани със стопанисването на Съдебната палата и нормалната работа на всички намиращи се в нея институции.

До момента няма скандал по нито една от обществените поръчки, пише „Факти“.

Това трябва да накара кадровиците в съдебната система да помислят и приемат факта, че нещо, което работи, не се пипа или ремонтира.

Не трябва да се сменя стопанина на Съдебната палата, а да се подкрепят добрите практики от последните две години.

В противен случаи може да се спекулира, че апетитната хапка не е сградата, а очакваните нови обществени поръчки.