Само в 7DniSofia.bg

Почерня от ченгета в столицата! ГДБОП и Европол иззеха над 100 000 ментета от стоков базар

big_1786

ГДБОП и Европол иззеха над 100 000 ментета от стоков базар в столицата. Акцията са участвали още служители на отдел „Киберпрестъпност“ и Софийска районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В процеса на работата по случая е установено, че посредством страници в социални мрежи и сайт неправомерно са предлагани за продажба продукти, обозначени с логото на различни световноизвестни търговски марки. Изяснено е, че дейността е извършвана без необходимото по закон съгласие на правоносителите, като системно са нарушавани правата върху регистрираните търговски марки – престъпление по чл. 172Б от Наказателния кодекс.

Иззети над 100 000 артикула – аксесоари за мобилни телефони, преносими тонколони, джойстикове, слушалки, зарядни устройства и други. Преустановена е дейността на интернет страниците, от които са предлагани продуктите.

Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско ниво е разработен план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на ЕС и европейски агенции (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят съвместно на международно ниво за неутрализиране на посочените престъпни заплахи.

ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

Разследването по случая продължава под ръководството на прокуратурата с разпити на свидетели, назначаване на експертизи и повдигане на обвинения.