Само в 7DniSofia.bg

ИЗВЪНРЕДНО! Почти всички полети от и до София на ключов авиопревозвач се отменят в петък

летище софия мерки

Най-големият европейски авиопревозвач Deutsche Lufthansa AG ще преустанови почти всички полети във Франкфурт и Мюнхен в петък, заради стачка на пилотите, които искат по-високо заплащане. Отменени са и всички полети от Мюнхен до София и обратно, както и един от общо трите за деня от Франкфурт.

Това добавя още един ден на сериозни смущения към това лято, което вече превърна пътуванията по въздух в хаос, предава Bloomberg.

Общо около 130 хил. пътници ще бъдат засегнати, тъй като Lufthansa спира 800 полета в двата си най-големи германски центъра, се посочва в изявление. Според превозвача някои от нарушенията ще настъпят още в четвъртък. Акциите на Lufthansa поевтиняха с 4 % във Франкфурт.

Пилотите на Lufthansa обявиха еднодневна стачка след провала на преговорите за заплатите. Поради това най-големият европейски превозвач е принуден за втори път за по-малко от месец да преустанови почти изцяло работата на двете си най-важни летища.

От Lufthansa заявиха, че нямат „абсолютно никакво разбиране“ за решението за стачка, след като са направили по техни думи „много добро и социално балансирано предложение“. Според авиокомпанията отстъпването пред исканията на пилотите би увеличило разходите за заплати с повече от 40%.

По-бързото от очакваното възстановяване на въздушните превози се сблъска с недостига на персонал в авиокомпаниите и летищата след мащабните съкращения по време на пандемията с Covid-19. Това предизвика истински хаос в сектора през лятото, а Lufthansa и други превозвачи отмениха хиляди полети. В същото време нарастващата инфлация предизвиква вълна от стачни действия.