Екатерина Захариева: Лидерите трябва да покажат, че могат да правят реформи, да се създават работещи институции! Вижте още какво каза тя днес, след неформалната вечеря!

екатерина захариева

„Три бяха темите, които лидерите обсъждаха на неформалната вечеря снощи – дигиталният дневен ред, иранското ядрено споразумение и търговските отношения между ЕС и САЩ. Западните Балкани не останаха на заден план, защото именно днес по програма това ще бъде темата”, заяви външният министър Екатерина Захариева, предаде НОВА.

„Вечерята приключи към 1.00 ч. през нощта. След това премиерът имаше среща с Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Една от темите, които обсъждаха, бе за транспортните работници”, допълни тя.

По думите й на срещата на върха в София лидерите трябва да покажат, че могат да правят реформи, да се създават работещи институции и че могат да правят компромиси.

„Днешната декларация ще потвърди европейската перспектива на страните от Западните Балкани и ще каже, че тя е неотменима. Ще има и приложения към нея, които се казват „софийски дневен ред”. Той ще набележи конкретни сфери на сътрудничество и подкрепа от страна на ЕС с ангажиране за европейската перспектива”, поясни външният министър.

„Свързаността е много ключова, защото дава връзка между хората, подпомага за решаването на многото отворени въпроси, които съществуват. Ще има специална част за младите хора, за дигиталния дневен ред, за сътрудничеството в сферата на борбата с организираната престъпност, корупцията”, коментира Захариева.

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. .

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.