Румен Радев разписа уволнението на Живко Коцев! Човекът на Гнома и Рашков става обвиняем

7 Dni Sofia10.04.2024
1

Президентът Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР.

Във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г. президентът Румен Радев днес издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев.

Очаква се до края на седмицата той от защитен свидетел да се превърне в обвиняем.

По начина, по който се развиват събитията от последните дни, е възможно до края на седмицата Живко Коцев да бъде обвиняем. Тази хипотеза изрази като възможна Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд пред „Денят ON AIR“.

По думите му от публично достъпната информация по казуса става ясно, че това наказателно производство е поредното от много такива през годините, потенциално касаещи корупция по високите етажи на властта.

Като друг аспект той изтъкна обстоятелствата, които излизат от разследването срещу човека на Атанас Атанасов и Бойко Рашков.

„Не може да бъде дадено разумно обяснение от г-н Коцев. Например, това как получавал скъпи подаръци от бизнесмени. Всичко това показва данни за главния секретар Коцев, които водят до заключението, че е негоден да заема такъв висш пост в Министерството на вътрешните работи. Публичното му поведение е на човек, който под някаква форма е готов при натиск да подаде оставка. Всички тези неща дискредитират и него, другите неща дискредитират воденото разследване до момента“, анализира гостът.