Румен Радев унищожително: Денков, умиляваш ме! Секретарят ти на МВР не знаел с кого влиза в сауната?

1

„Не приемам Денков, Петков и Атанасов да си затварят очите за фактите около главния секретар Живко Коцев. Те водят към несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен. Според мен толкова мащабни връзки между главният секретар и такива мастите контрабандисти, това е подигравка с държавността“, заяви в коментар на влизане в НС президентът Румен Радев.

„Изпадам в умиление като слушам Денков как той не знаел, че това били лоши хора. Ами какъв главен секретар си, ако не знаеш с какви хора ходиш по курорти, влизаш гол в сауната и от кого получваш скъпи подаръци“, добави той. Като опит на един чисто криминален случай да се трансформира в политически определи той скандала в МВР. Радев окачестви като недопустимо поведението на Живко Коцев и благодари на шефа на ДАНС Пламен Тончев за разкритата схема. „Какво щеше да стане, ако бях послушал призивите на кабинета „Денков“ да сменя председателя на ДАНС“, попита президентът.

Радев заяви, че днес с издаването на указите си е сложил край на един провален политически експеримент – така наречената сглобка.

„Преди 10 месеца призовах премиера Денков да не го реализира заради антидемократичните заявки в записа на ПП, въпреки това правителството беше създадено и се провали заради властолюбие и корист“, коментира той.

„Взаимните обвинения между доскорошните партньори не ги освобождават от отговорност“, подчерта Радев. По думите му за разлика от всички служебни правителства до момента, „в това аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия“.

„Странно е, че партиите, които инициираха тези промени в Конституцията искаха аз да не издавам указите и да наруша основния закон. Те нарекоха списъка с министри меню, а сега се мръщят на това, което им се сервира“.

Относно Калин Стоянов, президентът Радев заяви:

„Тук ще използвам доводите, които ПП-ДБ миналата година настояваха да освободя с указ главния секретар на МВР Петър Тодоров. Доводите бяха, че съгласно Конституцията МС е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната, а не аз. Той има право да си избере екип. Калин Стоянов, ако бях аз нямаше да го оставя, а за разлика от Денков нямаше и да го назанача“, добави държавният глава.

„Комичното е, че ПП-ДБ, които управляваха в прегръдка с ГЕРБ и ДПС не спряха да говорят, че изневерявам на демокрацията с ГЕРБ и ДПС – това е безочие“.