Киро и Рашков замлъкнаха след атаката от Бойко: Шкафчето ми с парите е фалшиво! Тяхното не е…

7 Dni Sofia10.04.2024
1

Спорът между бившия финансов министър Асен Василев и наследилата го на поста служебна министърка Людмила Филипова относно състоянието на Фискалния резерв стана обект на коментар от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме ви, че вчера служебният министър на финансите обяви, че вместо 9 милиарда в хазната има 6.  По-късно с прессъобщение от ПП оповергаха данните.

Борисов днес заяви, че няма пари нито за общините, нито за енергетиката и алармира, че проблемите са големи. Според него редовния кабинет е похарчил няколко милиарда в последните дни.

„Когато говорех, че има проблеми в Министерството на финансите и освен партийните назначения, парите ги няма. Само преди два-три дни ви казах, че НС трябва да прояви характер и да се вслушаме в доклада на Международния валутен фонд. Да спрем тези безумни харчения на пари, да свалим дефицита до 1%. А се оказва, че няколко милиарда са похарчени през последните дни. Подвели са ни, че имаме резерв от 9 млрд., а те всъщност са 6. Като сложим пенсионните фондове, ядрената безпасност се оказва, че държавата има по-малко от 2 млрд, с които да разполага. Това ни е наследството“, заяви Борисов.

„Нито има пари за общините, нито за енергетиката, проблемите са изключително големи – това не е нищо предизборно, а го казвам с тревога. Винаги сме държали да има мазнинка и резерв в държавата, и да не се изхарчва всичко. Следващите дни има важни законопроекти за отбрана, енергетика. Ще излезе и как се харчат пари по ПВУ. Ще излезе, че са харчени за пенсии и да се изкарат колегите много добри“

„Отново се връщам на своето предложение, което мисля, че колегите от ПП-ДБ трябваше да оценят дори да няма правителство. Мария Габриел и Асен Василев да останат в сегашния кабинет, за да може това, което във финансите са надробили да си го изсърбат, да си го поправят или да си понесат отговорността“, каза той.

По думите му в други времена за 20 млн. лв. е ставало скандал, а сега няколко милиарда са заминали за няколко дни и дори не се знае, и коментира.

„Аз се доверявах на това, което Асен Василев идваше и излагаше на срещите. Едва след това разбрахме, че 1,2 млрд. лв. са извадени от регионалното министерство, че всъщност са върнати само 400. Разбрахме за източването на енергетиката и много други неща“, обясни лидерът на ГЕРБ.

„В българския народ има много хубави поговорки. Примерно „който нож вади, от нож умира“. „Който пачки вади, от пачки умира“. Мога да ви цитирам поне 4-5 такива народни мъдрости, които са много валидни към днешна дата“, коментира Борисов.

По повод на скандала с изтеклите снимки на главният секретар Живко Коцев лидерът на ГЕРБ заяви: „Оказа се, че парите от шкафчето ми са фалшиви Сега тук е малко по друго“