Само в 7DniSofia.bg

Да съхраним българското! Фестивал „Угар“ 2017

Угар

Древен и мистичен фестивал „Угар“ ще се проведе за четвърта поредна година в земите на Тракия и за втора – на връх Драгойна, с. Буково на 9-ти и 10-ти юни.

Организаторите от Сдружение „Ангел Войвода“ канят всички любители на българската народна музика и традиции, за да съпреживеят заедно форума и да се потопят в магията на корените си с „Тъпани и гайди“, „Орион бенд“ и възстановка на легендата за Ангел войвода, закрилник и вдъхновител на българщината.

Подготвени са самодивски танци и песни на млади изпълнители, а кулминация ще бъдат нестинарските танци на известни български нестинари. Георги Георгиев, организатор на събитието, разказва, че всяка година големият огън привлича нови и нови нестинари, които дръзват да стъпят в жарта и да преживеят несравнимата с друго емоция на духа, сетивата и плътта.

„Угар“ в контекста на Фестивала означава: да се изкоренят плевелите от съзнанието на хората, да се разоре и подготви за сеитба тяхното мислене, да се прояви воля и дух, за да се поеме по пътя на добротворчеството. В пряк, и в преносен смисъл това е повече от необходимо в днешно време и една от целите на Фестивала е чрез българските песни, танци, традиции и култура да се повдигне българския дух.

Фестивалът „Угар“ е мистичен и древен заради историята на връх Драгойна, ритуалите, нестинарите, огъня и пълнолунието, което и тази година ще освети поляната над село Буково и ще събере повече от 1000 българи, донесли своите народни носии, палатки и фотоапарати, за да ги потопи в една родолюбива приказка с приказни герои, които са били истински, и да призове възраждането на добрите български семена.

Входът за всички е свободен.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.