Само в 7DniSofia.bg

Йорданка Фандъкова с ексклузивен коментар за София и мръсния въздух!

Йорданка Фандъкова (1)

Най-сериозният проблем за замърсяването на въздуха в столицата е битовото отопление. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова в коментар за последните мерки, които Общината предприема срещу замърсяването на въздуха над столицата.

„Следим в реално време актуалната ситуация със замърсяването – коментира Йорданка Фандъкова. – В последните дни най-сериозни са проблемите в „Хиподрума“ и „Младост“. Отчетено е над три пъти над нормата замърсяване в „Младост“. Сериозните замърсявания се отчитат предимно през нощта. Факт е, че големият проблем е битовото отопление“.

Столичният градоначалник добави, че се забелязва тенденция за повишаване на броя на хората, които използват градския транспорт.

„Хората показват съзнание и открикват на призивите за слизане от автомобилите си, когато има замърсяване“, коментира Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че самата тя използва градски транспорт, като добави, че от „Градски транспорт“ имат готовност за пускането на допълнителни коли при увеличаване на броя на пътниците в дни със силно замърсен въздух.

„Взимаме сериозни мерки, като една от тях е зеленият билет за градския транспорт – заяви Йорданка Фандъкова. – Това е усилие от наша страна да стимулираме хората да слязат от автомобилите си и да използват градския транспорт. Стимулираме и паркирането в крайните квартали на столицата“.

Като проблем столичният градоначалник посочи изваждането от кофите за боклук на горивни материали и паленето им.

„За последния месец имаме 13 акта за това“, уточни Йорданка Фандъкова.

„Работим и по специални програми, свързани с екологията – добави още столичният кмет Йорданка Фандъкова. – В Нови Искър стартирахме иплотна програма с използването на екопалети. Осигурихме на хора уредби и поемаме разходите за екопалетите за една година. След това ангажиментът остава за тях“.

Йорданка Фандъкова бе категорична, че много са важни дългосрочните мерки.

„Работим в дългосрочен план, като с това са свързани развитието на мрежата на метрото, на градския транспорт, за развитие на зелените системи, паркове и градинки.

Акцентираме върху два проекта, като единият е новата гора в София. Само за 2018 година ще бъдат засадени 120 000 дръвчета“, разясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.