Борисов сензационно: Натискаха ме чуждестранни министри да клекна на Кирил Петков

7 Dni Sofia26.03.2024
Народно събрание - ГЕРБ - брифинг

Много исках да има правителство. Свърши! ПП-ДБ бяха инат – или всичко, или нищо! 

Това заяви видимо гневен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС.

Той заяви, че иска да разясни няколко спекулации.

„Искам да разясня спекулациите като ретроспекция. От първи ден съм казал тактиката на ПП-ДБ да имат външен министър и червените линии и то на един официален разговор в тяхното ръководство“, разкри Борисов преди извънредното заседание на депутатите в НС.

„Много искахме да има правителство, затова избрах да имаме преговорен екип. Те идват на преговори 6 души, които са Ники, Асен и Кирил, после идват други 6-8-10-12 души и аз трябва да седя и да изслушам исканията на всеки един – един иска кабинета, друг регулаторите, трети прокурора, четвърти иска праламента, и става едно надговаряне. Затова избрахме преговорен екип, който близо 20 дни преговаря по всички точки“, каза още той.

Той припомни, че към ГЕРБ са се изсипали редица обиди.

„През това чувахме какви ли не обиди, правиха кръгли маси, с цел да се изплаша. Не се плаша така лесно. Това, че слагам винаги държавата пред партията, го направих и сега. Не е вярно, че не е имало лидерски срещи. Аз се срещнах с лидерите на ПП-ДБ в четвъртък и петък. В нашата партия и в нашата ПГ категорично никой не желаеше да разговаря с тях, защото през всичките преговори те са се наслушали на обиди. Росен Желязков по време на преговорите бе обвинен по делото „Костинброд“, незнаейки, че съдът се произнесе за неговата невинност, а сега го предлагате за премиер“, изтъкна Борисов, недоумявайки от идеите на ПП-ДБ да предоставят на ГЕРБ втория мандат и да излъчат Росен Желязков за премиер.

„В четвъртък на г-н Атанасов му казах, че правя всичко това да се случи. Получих СМС на г-н Василев, благодаря, че се отзова когато се обадих. Извадих листа и се надявам доблестно да го покажат. И въпреки интереса на партията, собственоръчно подчертах, че Асен Василев остава и е най-важният човек в кабинета като компромис за Мария Габриел и му предложих да й се извини, така както ние сме го правили“, разкри още лидерът на ГЕРБ.

„След това собственоръчно зачертах Гаджев и написах Тагарев, както ми препоръча Иван Костов, заради Атлантическия съвет. Задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев, както искат, издаде още Борисов.

Собственоръчно, този министър който ги изобличаваше в стотици милиони поръчки, за да не дразни, казах нека да е заместника му – този на електронното управление. На този лидерски лист аз задрасках голямата част от това, за което се бори преговорния екип, те не бяха съгласни с мен, защото това е лидерството„, смята той.

„Казах на Асен Василев, че искам отговорът да е кратък, колкото е кратка срещата ни – с „да“ и „не“. Да говори с неговите и да ми върне листа и аз да се разправям с моите, както мога.

Вечерта след катастрофата го чух и той каза, че за вътрешно министерство и електронното управление държат да са други хора, а не тези, които ние предлагаме. Припомних му, че искам кратък отговор – да или не за правителство.

Ген. Атанасов се обади вечерта и му казах същото, а той предложи г-жа Дундакова да стане министър на МВР. Казах му – много ясно се изразих днес на срещата с Асен Василев, и ви напомням за правителството, нека Калин да сме го избрали заедно с Петков, ПП-ДБ имат трима зам.-министри, главен секретар – 4 възлови фигури в МВР. И казах, че това няма да се случи.

Казах и, че няма да допусна да се разграждат системите от службите за сигурност и правосъдието, без да бъде дълбоко обмислено“, изтъкна Борисов.

За да бъда коректен, защото все още искам да има правителство, в събота Денков покани Габриел и тя му казва, че това не може да стане. Тогава Денков й казва – без МВР няма да стане.

В неделя в 14.00 часа за последен път пратих Мария Габриел да каже на Денков, но той каза „без МВР няма да стане, сложете в МВР Румяна Бъчварова“. В този промеждутък започва тилифон, тилифон, тилифон…ще ви кажа друг път откъде идва това тилифон. Обаждат се хора, министри от други държави, от уважение няма да им кажа имената, да ме натискат от името на Кирил Петков за вътрешния министър, издаде още председателят на ПГ на ГЕРБ. Това ни накара окончателно да вземем решене да защитим хората и демокрацията.

„Сега колегите от ПП-ДБ имат своя шанс, имат огромни възможности, видях червените рози, които дадоха на г-жа Нинова. Знам за личните им отношения с ДПС. Знам и как с „Възраждане“ играха срещу нас във Варна.

За втория мандат – не ви ли се струва нахално те да дойдат и да кажат, че се връщат, всички министри са техни и да им дадем регулаторите и службите, за да управляват“, обясни още лидерът на ГЕРБ.

„Изброих всички лостове, които използвах, всички компромиси. Мария два пъти подред отиде при Денков да му каже, че чупят нещата и с втория мандат нищо няма да се случи.

До последния момент ППДБ бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт, четири компромиса направих – взеха си енергетика, отбрана и електронно управление пак за тях, какъв компромис повече да направя, отсече той.

Свърши. Те бяха инат – или всичко, или нищо, разкри още Бойко Борисов.

До споразумението даже не сме стигнали, искаме да работи съдебната реформа и регулаторите, Мария беше подписала споразумението дори, каза в заключение Борисов.