Бивш секретар на Радев го погреба грозно: Ти си петно! Светът вярваше повече на Тодор Живков, отколкото на теб

Румен Радев - брифинг

От профила във фейсбук на бивдшия секретар на президента Калоян Методиев

За първи път в историята български държавен глава изпада в международна изолация с контакти, сведени буквално на санитарния минимум.

Реално президентът Румен Радев е блокиран по отношение на половината дейност на една президентска институция – външнополитическата.

Справка показва, че за последната половин година двустранните му посещения са само две. Поканили са го в Косово – президент Вьоса Османи (декември 2023) и е приел в София президента на Албания – Байрам Бегай (декември 2023).  

Оттам нататък международната активност на държавния глава на България се измерва с посещения на общи формати, където има покани за всички: конференция в Дубай, Солунския панаир, групата „Арайолуш“ – формат за срещи на президентите от ЕС без правомощия.  

През ноември 2023 г. Радев си качи на страницата си във Фейсбук стари снимки като летец от „Граф Игнатиево“ с двама американски полковници от ВВС на САЩ. Никой не разбра защо и в каква връзка.  

За сравнение давам периода на най-тежката междунадорна ситуация за България, свързана с „Възродителния процес“. Отношенията Живков – Горбачов са взривени. Въпреки това те се виждат всяка година. Всяка година на посещение в София е германският външен министър Ханс Дитрих Геншер, за първи път идва и британски външен министър – Джефри Хоу.

Живков прави съюз с Хонекер и Хусак, с които се среща постоянно, за да спрат Горбачов и т.н. Не спира външно-политическата му активност. Това е илюстрация за проактивна външна политика, дори и в такъв тежък период, и за държавен глава, който има фокус върху нея – да не допусне изолация на държавата.  

Точно обратното се случва в момента – България е член на всички евроатлантически структури, на нас се разчита за налагане политиката на ЕС и НАТО в региона, и въпреки това българският държавен глава е в сериозна международна изолация.

Последният пример е от изминалата седмица. В разгара на тежкия корупционен скандал, свързан с президентството, освен че не обели и дума, президентът излезе със съобщение, че е разговарял по телефона с емира на Катар за близкоизточните проблеми. Явно навсякъде другаде са му отказали. Неадекватно като поведение от ПР гледна точка и безпомощно като демонстриране на някаква международна подкрепа.

Анализът показва, че под съмнение вече е поставена функционалността на президентската институция по отношение на защита на българските интереси чрез международното им представителство. Радев не го искат нито на Запад, нито на Изток.

Държавен глава в изолация, е петно върху страната.

С корупционния етикет, който му се залепи, нещата ще се усложняват, а няма да се подобряват.