Пет училища в столичния „Люлин“ ще имат многофункционални спортни зали

1832968

Започна изграждането на първата многофункционална спортна зала в училище, която ще се ползва и от гражданите на София, съобщиха от Столична община. Тя е в двора на 56 СУ „Проф. Константин Иречек“. Общо 5 ученически спортни зали са с подготвени типови проекти по програмата на кмета на София. Днес Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на район „Люлин“ Милко Младенов и спортната легенда Любомир Ганев дадоха началото на строителството на спортната зала.

„Спортът освен здраве, дава увереност, че можеш да се справиш с трудностите. Ние сме длъжни да осигуряваме на децата възможности за спорт и благодаря за това, което общината прави“, каза Любомир Ганев.

Йорданка Фандъкова посочи, че когато е станала кмет в София не е имало  физкултурни салони в 20 от училищата.

„През последните години построихме 18 физкултурни салона и спортни зали и в момента се подготвя да започне изграждането на физкултурния салон в 100 ОУ „Найден Геров. За последните години изградихме 18 нови физкултурни салона и спортни зали в училища. Ремонтирахме 53 физкултурни салона и 12 училищни басейна“, заяви столичният кмет и добави: „Направихме сериозни инвестиции за развитие на спорта и в детските градини, където изградихме 94 нови физкултурни салона и реконструирахме 16 съществуващи физкултурни салона. Изградихме 15 нови плувни басейна към детски градини, с които плувните басейни в детските градини ще станат близо 60. Осигуряването на толкова много басейни за децата още от най-ранна възраст звучи невероятно за много мои колеги от Европа“.

Фандъкова сподели, че се надява и следващият кмет на града да продължи политиката за инвестиции за развитие на масовия спорт.

„Не случайно София защити титлата за Европейска столица на спорта за постоянно и спечели титлата за Световна столица на спорта през 2024 г. Тези инициативи са насочени към масовия спорт и трябва да продължат. В „Люлин“ има 27 спортните площадки и продължаваме инвестиции в спортни обекти“, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той също така добави , че се работи по изграждането на три тенис корта и три игрища за минифутбол.

„Много е важна ролята на районния кмет в защитата на проектите. Кметът на „Люлин“ г-н Младенов успя да защити средствата за започване на строителство от бюджета на общината“, Фандъкова.

Общо инвестицията е в размер на 7.8 млн. лева, като тази година в бюджета са осигурени 1 млн. лв.Новата сграда е самостоятелен корпус, предвижда изграждането на съблекални с душове, помещения за треньори и за съдии, лекарски кабинет.

Снимка: Столична общи