Прокуратурата потвърди, че разследва Настимир Анание: ОПГ с наркоканал и за пране на пари

7 Dni Sofia10.04.2024
payimage-622739

Софийската градска прокуратура потвърди за акцията в София един от разследваните по която е депутатът от ПП Настимир Ананиев. Тя е в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена в Кралство Белгия, и след разрешение на СГС

Извършват се действия по претърсване и изземване на адреси в гр. София

Във връзка с множество журналистически запитвания за извършвани претърсвания и изземвания в офиси в гр. София, Софийска градска прокуратура /СГП/ предоставя следната информация:

СГП изпълнява Европейска заповед за разследване /ЕЗР/, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийски градски съд /СГС/ за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на гр. София. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР.

По-рано народният представител Настимир Ананиев потвърди, че службите проверяват негова счетоводна фирма. „Не съм притеснен. Всъщност от вас разбрах, че има хора в офиса. Чух се с мениджъра, каза, че се прави проверка на белгийска фирма, която в един момент сме обслужвали и искат документи. Чакат счетоводителката, която е на половин работен ден, да дойде и да ги предостави“, заяви Ананиев, цитиран от „24 часа“.

„Не може журналистите да разберат преди хората, които се занимават с дейността, какво се случва. За мен това е политическа бухалка, което ще се опитат сега по някакъв начин да се върти. Не виждам абсолютно нищо нередно да се обслужват чуждестранни фирми. Когато някой дойде и поиска документация, тя ще бъде предоставена, ще съдействаме на органите, които искат документи“, обясни Ананиев.

Той твърдо отрече възможността самият той да бъде разследван. Не разбрал обаче коя е белгийската фирма, която неговата счетоводна фирма е обслужвала.