Само в 7DniSofia.bg

Нанков: Цеков няма доверие на шефа на АПИ ли? Или събира информация Асен Василев да решавава на кого да се плаща

Министър Николай Нанков

От Фейсбук профила на Николай Нанков, депутат от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие:ГЕРБ

Новият регионален министър Андрей Цеков е издал странна заповед. На пръв поглед, за пред широката аудитория, тя би трябвало да изглежда като затягане на контрола в очернената пътна агенция. И вероятно министърът дори ще получи похвали от дежурните “разбирачи”.

Ако обаче четем заповедта критично, възникват няколко въпроса:

1. Министърът има ли доверие на назначения от него шеф на АПИ? Всъщност – изземва ли му правомощия?! Шефът на АПИ не става ли просто един пощальон, който да чете и препраща всеки месец обемисти отчети, вместо да управлява тази огромна структура? И за пред обществеността представя несръчно от тв ефира приоритетите си. А му се “затяга примка”.

2. Уж засилва контрола, но административно – и документално, министърът не прехвърля ли отговорността на един от заместниците си? Въвежда ли нов документооборот между агенцията и МРРБ, за да остава административна следа с неясен резултат? Какво като получава отчети? Това означава ли, че досега шефът на АПИ е действал в разрез с политиката на ръководството на МРРБ? И са правени нерегламентирани плащания ли? Ако е така, трябва да се намесят други органи.

3. Възможно ли е целта да е друга – без да носи формално отговорност, да събира информация – която направо да се дава на финансовия министър Асен Василев? И двамата да решават на кого, колко и кога да се плаща

Оставям на външните анализатори да кажат залага ли се корупционен модел с парите за пътища.

Ще видим през следващите дни накъде ще задуха вятърът на промяната. Защото до нас донесе още много интересни новини…