Тагарев: Надявам се срещите ни с Радев да са регулярни

880669

Това е съвсем нормално. Надявам се, че ще имаме регулярни срещи през времето, каза на брифинг в Министерски съвет след редовното заседание на правителството министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод вчерашната си среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Novini.bg.

В нашата конституционна уредба изпълнителната власт и президентът имат разписани правомощия по отношение на сигурността и отбраната. В много детайли те са описани в Закона за отбраната и въоръжените сили. Ние сме длъжни да работим институционално заедно. На вчерашната среща, която не е първа между мен и президента, в продължение на два часа дискутирахме проблемите, които имаме в областта на сигурността, в областта на развитие на въоръжените сили и потенциалните решения, заяви Тагарев.

Има доста въпроси, при които президентът издава указ по предложение на Министерски съвет, което обикновено се готви от Министерството на отбраната, внася се от министъра на отбраната и така вземаме решения. Например за назначенията на висшите военни длъжности. Също така и той не може да издаде указ, без да има решение по предложение на Министерския съвет. Най-нормалното нещо е ние да се срещаме, да обсъждаме проблемите и да търсим начини за тяхното решаване, отбеляза министърът на отбраната.

В отговор на въпрос Тодор Тагарев каза, че сайтът „Миротворец“ не е бил конкретна тема на разговор по време на срещата на военния министър с шефа на украинското разузнаване Кирило Буданов.

Попитан дали споделя мненията, че този сайт не представлява заплаха за хората в него, министърът каза: „Да, споделям ги напълно. Това е неправителствен сайт, група граждани, която изказва неодобрение от начина на поведение и пропаганда от страна на друга група граждани, която в частност накърнява интересите на Украйна и поддържа руските позиции в този конфликт. Това има комуникативни последствия, също както и действията на много от тези журналисти в списъка“.