Само в 7DniSofia.bg

Министерство на отбраната: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

874062

Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето на стари снаряди на Украйна и обновяването на българския запас с нови от ВМЗ – Сопот. Това заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти.

„Освобождаването на бойни припаси и тяхното освежаване, в резултат от договора между Министерство на отбраната и ВМЗ – Сопот е една мярка, която позволява да се освободим от бойни припаси оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс. И ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да харчим други средства за закупуването на нови такива“, каза Запрянов.

По думите му тази дейност се извършва в съответствие с решението на НС от 9 сдекември миналата година, както и решението на МС за ускоряване на този процес.

Припомняме, че по-рано днес президентът Радев разкритикува плановете на правителството за обновяване на запасите от боеприпаси на Българската армия и предоставянето на старите боеприпаси на Украйна с аргумента, че запълването на складовете с нова продукция ще отнеме години. Заместник-министъра на отбраната отрече това и заяви, че подобни твърдения не отговарят на истината.

„Деблокирането се извършва по строга логика от специалисти по логистика и графикът по никакъв начин не позволява да деблокираме запасите така, че бъдем освободени изцяло от оперативните запаси. Напротив, ние ще отблокираме запасите след като първо получим новите запаси, които ще бъдат произведени. Така че не е вярно, че видите ли, ние ще деблокираме всичко от складовете, а след това ще чакаме те да бъдат попълнени“, увери Запрянов.