Само в 7DniSofia.bg

Стана ясна причината за оставката на Валери Рачев като шеф на щаба за бежанците

министерски съвет

„Валери Рачев се оттегля от Оперативната координационна група поради лични причини. Нека да уважим личното му пространство и да му позволим да се отдаде на спокойни и светли празници със семейство си. За нас Валери Рачев е безценен специалист, професионалист с безкомпромисен опит и човек с много голямо и добро сърце. Надяваме се господин Рачев отново да бъде част от нашия отбор.“

Това бе съобщено в официалната фейсбук страница на Министерски съвет на Република България.

В началото на март със заповед на премиера Кирил Петков беше създадена Оперативна координационна група, която да отговаря за евакуацията и подслоняването на украинци. За неин ръководител бе определен Валери Рачев, съветник в политическия кабинет на премиера. Рачев е бивш офицер от Българската армия, посланик на България в Ирак и експерт по сигурност.

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта.

Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която те се нуждаят в този критичен за тях момент.