Само в 7DniSofia.bg

За да се предпазим от инфлацията: Държим в банка до 10 бона

пари

Средностатистическият човек е хубаво да разполага със сума в банковата си сметка между 5 и 15 хиляди лева, която да държи за някакви непредвидени спешни разходи и да има постоянен достъп до тези пари. Този съвет даде пред „Телеграф“ кредитният консултант Тихомир Тошев на фона на сигурността покрай войната в Украйна и опасенията от галопираща инфлация.

Той уточни, че много хора за съжаление нямат и лев настрани. Има и малцина с много по-големи спестявания, които сега се чудят как да инвестират, за да запазят стойността им. Междувременно се появили и доста рискови инвеститори, които покрай войната искат да направят голям удар и сега купуват инструменти като акции, чиято цена е паднала с надежда, че тя ще се вдигне в бъдеще.

Тошев обаче се въздържа да даде препоръка каква сума да държим в себе си, защото да кътаме много пари вкъщи е рисковано. При всички случаи трябва да имаме под ръка толкова пари, колкото да си покрием разходите за храна и сметките.

„Много е трудно да се дават съвети и прогнози, защото има много неяснота как ще се развие този военен конфликт, как ще приключи и кога ще приключи. И в сегашната ситуация важат голяма част от правилата, които по принцип са валидни – ако имаме пари, които искаме да съхраним от инфлацията и да инвестираме, много важно е да изберем различни инвестиционни инструменти, а не слагаме всичко в един“, коментира още Тошев.

Ситуацията, която виждаме към момента, е, че цените на акциите на борсите падат, златото върви нагоре, а цените на имотите засега са стабилни. Но не може да се даде конкретен съвет, защото хората могат да се подведат. Хората в такива времена трябва да знаят, че трябва да разполагат с достатъчно пари кеш, дори с риск те да се обезценят, добави консултантът.

Засилени покупки на злато и сребро има не от последните дни, а още откакто ескалираха отношенията между Украйна и Русия. Покупките се правят от хора, които искат да запазят спестяванията си от инфлацията, инвестирайки в ценни метали с инвестиционна стойност, каза Мартин Миланов, финансов и маркетингов експерт.

Златото покачи своята цена, въпреки че преди това нямало такива изгледи. Известно е, че именно ценният метал е традиционното убежище за инвеститорите по време на криза. Преди няколко седмици то се котирало за 1890 долара, сега борсовата цена се движи около 1950 долара за тройунция. Очаква се да бъде пречупена и психологическата бариера от 2100, дори от 2200 долара, посочи още Миланов.

По думите му няма значение дали се инвестира в кюлчета или монети. Но най-често продаваният продукт на родния пазар е една унция, което е 33,31 грама. Цената на този продукт е към 3850 лева. За сравнение преди година кюлче една унция е струвало около 3000 лева.

За много българи тази цена е недостижима, затова те спестяват, закупувайки всеки месец по едно кюлче от 1 грам. Към момента този продукт струва 132 лева. Това точно се вмества в сумата от 100-150 лева, която редовият нашенец може да спестява на месец, без да се подлага на лишения. Ако закупуваме всеки месец по едно еднограмово кюлче в продължение на 12 последователни месеца, на 13-ия получаваме едно кюлче бонус. Такъв абонаментен план компенсира донякъде по-високата премия, която търговецът си начислява за такива инвестиционни продукти.

Трудно ми е да отговаря в какво да си вложим парите, защото това би било препоръка за взимане на инвестиционно решение. От гледна точка на инфлацията едва ли някой икономически анализатор ще се ангажира с прогнозни данни за нейния размер, коментира Десислава Николова, финансов анализатор от „Моите пари“. По думите й проучване, направено преди няколко месеца, показало, че това, което искат хората, инвестирайки средствата си, е не толкова да извлекат печалба, колкото да неутрализират ефекта на инфлацията. От друга страна, когато виждаме нарастваща инфлация, автоматически започваме да правим по-рискови начинания, за да получим такава норма на възвръщаемост, която да покрие по-високите потребителски цени.

Във фокуса на инвеститорите в момента са т.нар. критични суровини – индустриалните метали като алумий, паладий и други, които се използват във високотехнологичните производства. При тях ръстът на цените е главозамайващ, посочи Николова. Тя препоръча да не си правим инвестиционен портфейл сами, а да се обърнем за тази цел към инвестиционен посредник, който ще ни изготви балансиран портфейл.

Първо ще растат лихвите по нови кредити
Моментът все още е подходящ за покупка на имот и много хора продължават да го правят, в повечето случаи не с инвестиционна цел, а за да живеят в него, заяви Тихомир Тошев. По думите му кредитирането си върви при обичайните условия с обичайните темпове. Всеки обаче трябва да отчете ситуацията, в която се намира, тъй като има много хора, работещи в компании, чийто бизнес е пряко свързан с Русия и Украйна. Тези хора трябва да са много внимателни и в момента да не предприемат по-сериозни стъпки към задлъжняване, защото ако конфликтът е по-продължителен, това може да се отрази и на техните доходи.

„Евтината цена на ресурса в момента – 2,4 средна лихва за ипотечен кредит, кара хората да бъдат по-активни за такова начинание. Но искам да отправя предупреждение, че в повечето случаи банките формират лихвата на база плаващ лихвен процент. Засега те задържат своята политика и не променят лихвените проценти. Ако има повишение, няма да се започне първо с кредитите, които са вече сключени, а по-скоро с офертите за нови клиенти“, каза Десислава Николова.

За украинците у нас: Откриват сметки за основни операции
По повод търсенето на улеснен механизъм за откриване на банкови сметки за украински граждани у нас, какъвто търси Министерството на финансите, Десислава Николова препоръча да се използва възможността за откриване на сметки за основни операции. Тези сметки са въведени с европейска директива и са с приемлив размер на таксите. Те обаче се откриват само в левове и ще се наложи превалутиране. Освен това за чуждестранните граждани изискването е да имат статут на законно пребиваващи.