Само в 7DniSofia.bg

Борисов разкри дали се удължава епидемичната обстановка: Променят се правилата за изборите заради президента-за да има служебна победа

бойко борисов

Представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната се срещнаха с премиера в оставка Бойко Борисов. На срещата се обсъдиха проблеми, свързани с предстоящия петен сезон.

В нея участваха представители на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на собствениците в туризма и други представители на туристическия бранш.

В началото премиерът Борисов разкри, че утре на Министерски съвет ще бъдат гласувани мерките за туристическия бранш, а вицепремиерът Мариана Николова добави, че страната ни е готова за летния сезон. На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на пандемичната обстановка продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента, уточни Борисов.

„Приехме два ангажимента-единият беше до края на май да приемем правила за влизане в страната, които да са конкурентни на съседните ни държави. така че да могат да влизат чуждестранни туристи. В страната ни ще може да се влиза по три начина-с ваксинационен сертификат. Вторият начин е с отрицателен ПСР тест или с отрицателен антигенен тест. Третият възможен начин за влизане в страната е документ за боледуване в последните шест месеца“, коментира здравният министър проф Костадин Ангелов.

По думите му вторият ангажимент е ваксинирането на работещите в туристическия бранш и това ще започне през следващите.

Топ климатологът проф Рачев изрази своето задоволство, че ще има ясни правила за влизане в страната. Трябва една тотална реклама, че ние сме безопасна дестинация. Сега всеки един момент е изключително важен. И балканските страни да разберат за нас, пак е много добре. Трябват ясни правила за влизането на туристи“, добави той.

„Българите не обичаме да оценяваме това, което имаме и което е направено. Представете си сега да обявим три седмици тотален локдаун, какъвто се въвежда в Турция. Това е елементарен пример на фона на съседите ни“, отсече Борисов и разкри, че в следващите дни ще дойдат големи количества ваксини, с които да може да се ваксинира всеки желаещ.

Действаме отговорно, професоре, затова и правим днешната среща. Трябва да е ясно какво се иска за влизане в България и какво за излизане от България. Стотици хиляди искат да пътуват“, категоричен е Борисов, който добави, че причина за това са двойно увеличените доходи на българите през последните години.

„Стартираме кампания за реклама за безопасно Лято 2021 г. Имаме агресивна реклама“, разкри Мариана Николова.

Бранимир Миланов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заяви, че е възхитен от това, което чува сега, защото всичко, за което са си говорили, вече е факт и има ясни критерии за влизане в страната „Приветствам вашите решения и дано това е начало на възраждане на туризма и един добър сезон“, каза още Миланов

Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес каза, че работата с вицепремиерът Мариана Николова и проф. Ангелов е започнала много успешно още през март месец „Аргументите на министър Ангелов са много добри Заповедта е достатъчно широка и обхватна. Тя обхваща целия свят, което практически означава утрояване на туристите от Израел и удвояване на туристите от Русия, Великобритания и ЕС“, добави той.

„Първата ми сводка от Ангелов сутрин е да видим какво правят и какво се случва при съседите. България се дава за пример-саmo ние He затворихме църквите и манастирите. Много съм благодарен на Синода, тъй като там се спазват стриктно мерките и сега ще бъдат отворени за Великден Вчера видяхме, че футболистите също излизат с маски. Значи може“, зарадва се министър председателят.

Чудя се на тази безотговорност в България. Настават толкова тежки правила. Ние чакаме един месец да си отиваме. Понеже сме отговорни, затова правим тази среща. Ние трябваше отдавна да сме изчегъртани и тук да стои един на масата, който да тропа и да вика: „Путин, Ердоган, давайте туристи“ Те така си мислят, че се говори с тези хора“, възмути се Борисов.

„В момента преправям частта на Станишев, за да не се изтрепват там хора“, допълни премиерът по повод ремонтните дейности на магистрала „Тракия“.

„Август месец ще видите едно голямо задръстване на магистралата. Тогава магистралата е тясна“, сподели мнението си Румен Драганов.

„Вчера чаках да чуя планове какво ще се прави, а те казаха, че им трябвало абсолютно мнозинство И щаб медицински направиха и Плана за подпомагане не искаха да направят. Аз извадих кабинета, казах това са хората, за да се знае за кого са гласували. А те дават само един премиер, който да ходи да върне мандата. А другите хора кои са, за да се знае“, попита министър-председателят и добави, че утре на Министерски съвет ще бъде приет и Планът за подпомагане и възстановяване, който след това ще може да бъде редактиран.

„Защо им беше този мораториум? Днес и проф Герджиков им каза, че и най-добрият готвач не може да сготви манджа за 10 минути. Съкратиха сроковете, за да си променят избирателния кодекс Но той не е важен за тези избори. Той е важен за президентските избори. Така че някой ослугва на президента. Всички международни организации дойдоха и казаха, че изборите са честни и прозрачни. Защо променят правилата? Заради президента, за да има служебна победа. Да видим Дали ще е така, защото когато някой прави нещо с умисъл, народът го наказва възмути се Борисов.

„Имаме невероятни шансове да излезем от кризата и от лимона да направим лимонада. Имаме много хубави бази, трябва да използваме шанса“, добавиха от туристическия бранш.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на местната власт в България. приветства приемането на единни мерки в страната и заръча те час по-скоро да бъдат оповестени през местните канали, за да стигнат до повече хора и да има по-голяма заетост в хотелите за Великден и Гергьовден.

„С нетърпение чакаме магистрала „Хемус“, както и пътят Русе-Велико Търново. Надявам се, че с тях Северна България ще стане не само предпочитана туристическа дестинация, но и място за инвеститори“, обясни той.

По думите му становището на местната власт за Плана за възстановяване е, че искат да продължи програмата за енергийна ефективност. „Енергийната ефективност не е само стиропор и саниране. 95% от българските граждани са доволни от програмата за енергийната ефективност-защото освен че се намаляват сметките, се увеличава и стойността на техните апартаменти. Категорично настояваме планът да бъде внесен до 30 април“, каза още кметът на Велико Търново.

Представяте ли си така да затворим българите. Да не могат да ходят от град на град. Или да трябва да пускат есемеси“, коментира от своя страна Борисов.

„За радост, ЕК и еврокомисарите обичат България. Неслучайно получихме с 2 млрд. повече, въпреки че Великобритания излезе от ЕС. Ако някой мисли, че е лесно, да пробва. Дето се вика, на изпроводяк взехме още 200 млн. евро за България. Те отидоха за Северозападна България. Там ще излезе всичко с пари на европейския данъкоплатец“, уточни премиерът.

„Радвам се, че видях Слави жив и здрав, с готовност да управлява. Някога… с абсолютно мнозинство, каквото няма да има. Но му предлагам като в Гърция-първата партия там получава 50 депутати Допълнително. Вместо сега да се опитват да сготвят някаква манджа и да променят правилата в последния момент, по-важното е, че резултатите ще са същите. Същите партии ще влязат в парламента, но ще влязат и патриотите в момента. 150-160 милиона струват едни нови избори. Малко ли са в условия на такава криза? Толкова ще похарчим и за президентските избори. Това е разхищение“, отсече той.

„Те се занимават само с едно нещо-Изборния кодекс и как съдиите да се отчитат пред депутатите“, коментира Борисов и добави: Президентът се мотае само заради една тема-да си смени правилата за изборите. Явно така са се разбрали с него.

„Защо трябва да се променят правилата? Явно са приели някакви ангажименти към ДПС при отваряне безразборно на урни в чужбина“, недоумява премиерът.

„Ако нямахме тази масирана ваксинация-дадоха се най-много ваксини за България. ЕС застана зад страната, за което благодаря. Дай Боже по-бързо да ни изчегъртат. 1 месец не можем да си тръгнем. В парламента ни слагат мораториум, а президента ни казва да работим. Ако е хитър, президентът ще каже служебното правителство е това правителство. Да влизат и да се оправят. И накрая печели изборите от раз. Но омразата им към нас е прекалено силна“, каза министър-председателят.

В заключение Борисов пожела весели празници на гостите си.