Проф. Тодор Кантарждиев за края на третата вълна, мутациите, ваксините и бъдещето на вируса

тодор кантарджиев

Моля сега семействата да се събират за Великденските празници на въздух, навън под стряхата, ако вали. Навън нещата са много-много по-безопасни, когато говорим за коронавируса. Това заяви пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Хубаво е, че от два дни 14-дневната ни статистика показва оптимистичните под 400 инфектирани средно-коментира проф. Кантарджиев. Само за вчера тази цифра е 370 Само преди две седмици бяха двойно повече. Трябва да се радваме на хубавите неща, но има още много хора в болниците, има много починали за денонощие.

Почти 100 процента от циркулиращия вирус в страната е британския вариант. Той удря по-млади хора и когато се стига до усложнения и болници, Води до тежки проблеми и смърт. Слава Богу, болниците успяват да посрещнат нещата. Само преди година, ако имаше по 4 000-5 000 на ден, обществото нямаше как да се справи Спомнете си какви притеснения имахме преди година точно по Лазаровден, по Цветница, по Великден

Моля сега семействата да се събират на въздух. Навън под стряхата, ако вали. Навън нещата са много- много по-безопасни. Нормално е в Индия да има мутации, те са случайни явления, но като такива случайни явления една мутация може да се закрепи когато има подходящи условия. А там има много подходящи условия. Това е малко плашещо с епидемичното разпространение на новата мутация, но Индия е огромна страна и е трудна за контролиране“

Проф. Тодор Кантарджиев взе отношение и по въпроса с ваксините срещу коронавируса.

Преди месеци, когато имаше едно колебание за

ваксините сред народа и то дойде от разни хора, които не са експерти. И когато експертите започнаха да обясняват, се появява една несигурност сред хората – коментира проф. Кантарджиев – Най доброто което направихме, когато сериозно изоставахме, бяха зелените коридори“, когато хората тръгнаха масово да се ваксинират. В хубавите години, когато имаше детски паралич, хората на опашки идваха да се ваксинират. Следващият месец идват големи количества от ваксините които хората търсят-РНК. В България хората търсят да се ваксинират, а когато имат, си казват да изчакат следващата вълна. Сега е важно много активно да се включат общопрактикуващите лекари при ваксинирането. Сега в момента коронавирусните ваксини се правят по 15 000 – 18 000 дневно, което е добра цифра. Но вкючат ли се по-активно общопрактикуващите лекари, да се помогне на трудноподвижните, което трябва да се реши, ще е още по-добре щабът по ваксинациите, въпреки затрудненията с доставките, които имахме, се справя страхотно, но трябва да се решат няколко неща. Възрастните се ваксинират за намаляване на смъртността. По-младите се ваксинират да да се намали клиничното разпространение. Сега акцентът трябва да са общопрактивкуващите лекари и да се реши проблема с трудноподвижните хора.

За ваксината на „Янсен“. Тези тежки странични ефекти не са добре проучени. Те са няколкостотин на милиони във Великобритания. Не са толкова чести. Не трябва и да набеждава само една ваксина. Горе-долу ваксините имат такива противопоказания, дори и РНК-ваксините. Но не може категорично да се каже, че това е от ваксините или е случайно. Проблемите с тромбози при жени около АстраЗенека“ бяха на седмия ден с ваксината. На никой няма да му навреди да яде повече домати през това време. Доматеният сок има действието дори повече от аспирин протект. Някои от антисьсиращите препарати дори не са полезни при някои от тромбозите. Сложни са нещата“.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира и работата на НОЩ.

Лекарите в щаба продължаваме да си работим това, което сме правили в последните 14 месеца – отчете той. – Всеки ден организираме работата на лабораториите и контролираме качеството на работата им по отношение на диагностиката на коронавируса. Правим и изследвания за някои вещества, за които се говори, че може да контролират вируса. Смятам, ако не станат поши обстоятелства от биологичен или обществен характер, че на есен ще имаме малки случаи и само на отделни места. Дано хората си носят маските, да не се събират сега на закрито и ваксинацията да върви“.