Политологът Антоний Гълъбов: ГЕРБ прави това, което трябваше. Ако Радев връчи мандат на БСП, ще лъсне заинтересоваността му от бързи избори

антоний гълъбов

До момента ГЕРБ прави това, което трябваше – от уважение към избирателите си не върна веднага мандата, въпреки че не получи подкрепа. Позицията на ГЕРБ е коректна и лоялна. Вече всичко зависи от втората по големина партия и нейните намерения“ Това заяви политологът Антоний Гълъбов пред ТВ Европа.

В парламента виждаме две ясно изразени групи интереси. Едната тласка нещата по-скоро тласка нещата към програмно управление с кратък мандат, а другата иска предсрочни избори. Това не са политически групи, а такива, зад които стоят ясно изразени корпоративни интереси. Ние се намираме в условие на тежък корпоративен сблъсък Компанията 7/8 успя да превърне протеста в медиен продукт. Това е причината повечето хора, които участваха на протестите, да припознаят тази формация за свое политическо представителство. Не случайно г-жа Корнелия Нинова попита дали са участвали в протестите. Не, тях ги нямаше, но ги използваха като медийна продукция“, коментира политологът.

Единствената партия, която внесе резултатите от референдума на „Шоуто на Слави“, беше ГЕРБ и дори се стигна до гласуване. Българските граждани имат нужда от време, за да осмислят онова, което се случва, включително за да се очароват или азочароват. Ако се отиде бързо на предсрочни избори, ефектът на разочарование от ИТН няма да е толкова силен. В момента партиите от протеста се опитват да направят така, че ЦИК да бъде към президента и те, с негова помощ да броят гласовете на изборите. Това не е пример за добра законодателна политика В началото ми се струваше, че третият мандат, който президентът може даде, има по-добри шансове ДБ и ИТН да съставят кабинет. Ако Румен Радев връчи мандата на БСП, това означава, че той също е заинтересован от бързи избори“, категоричен е Гълъбов.