Само в 7DniSofia.bg

„Екзакта“: 37,2% от българите няма да се ваксинират за нищо на света, профилът им е селски…

ваксина, коронавирус

40,6% от българите гледат на ваксинирането срещу COVID-19 като на нещо предстоящо и неизбежно, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот – пътувания, работа и т.н. И заявяват, че в някакъв момент ще се ваксинират. Други 15,5% казват, че вече са се записали за имунизация, а 6,7% твърдят, че са получили игла.

Данните са от национално изследване за пълнолетното население на страната, проведено в периода 12-20 март 2021 г. от „Екзакта Рисърч Груп“. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места на страната, цитирано от БНТ.

От социологическата агенция обобщават, че общо 62,8% от интервюираните българи мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Образовани хора на възраст между 40 и 50 години, граждани над 60-годишна възраст, жители на столицата – това според изследването е профилът на респондентите, които по-често посочват, че вече са се ваксинирали. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за имунизация отново по-често са софиянци, както и висшисти и хора на възраст над 30 години.

На обратната позиция – че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства, са 37,2% от участниците в национално представителното допитване на „Екзакта“. По-често така отговарят граждани на възраст под 40 години и жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на тези данни с предишни данни на „Екзакта Рисърч Груп“ по темата показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат ваксинирането като условие за водене на нормален живот.