Само в 7DniSofia.bg

Само 20% от родителите са отговорили на анкетата на МОН за тестването на децата за Covid-19

768x432

„20% от родителите на ученици са попълнили до вчера анкетата, в която се пита дали са съгласни децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест”, заяви директорът на дирекция “Приобщаващо образование” към МОН Грета Ганчева в предаването “Здравей, България” по NOVA.

“Половината от тях са дали съгласие, другата половина – не. Към момента не можем да вземем адекватно решение дали да предприемем това действие”, допълни тя.

По думите ѝ поне 70% от децата от класа трябва да се тестват, за да се прецени реалната ситуацията. Децата, които имат положителен тест ще се обучават временно дистанционно.

„Тестването ще бъде проведено сред желаещите ученици от 1 до 12 клас, на този етап не се предвиждат бързи антигенни тестове за децата в детските градини. То няма да е задължително, а доброволно и със съгласието на родителите на учениците”, каза още тя.

Късно снощи МОН отговори на най-честите родителски въпроси след проведена среща между министрите на здравеопазването и образованието и представители на асоциация “Родители”, Националната мрежа за децата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Повод за сбирката беше проучването на МОН сред родителите за нагласите им към възможността децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест, което предизвика бурни поляризирани реакции в социалните мрежи. В понеделник родителите получиха анкети с въпроса, а резултатите от тях трябваше да бъдат обобщени от МОН вчера. Много родители обаче се чудеха дали да се съгласят да бъдат тествани децата им, а и бяха оставени без отговор много техни въпроси.