Само в 7DniSofia.bg

Фандъкова отказа да намали такса-смет на столичани, вади 220 млн. за миене на улици

7 Dni Sofia17.12.2020
боклук

220 млн. лв. за миене на улици, събиране и извозване на битови отпадъци и поддържане на чистотата през 2021 г. ще даде Столичната община. Сумата е с 3 млн. лв. повече от средствата за 2020 г. Размерът на такса смет за граждани и бизнес в София остава непроменен за поредна година. Това предвижда план-сметката за следващата година, която Столичният общински съвет прие, съобщава „24 часа“.

През 2021 г. се увеличават с 24% улиците, които ще бъдат измити с маркуч. Това са общо 96 000 дка улици, по които минава градски транспорт, тротоари, площади и др. Увеличава се кратността на миене – 5 пъти вместо 4.

24 пъти през годината с дюзи ще се измият всички улици в София, или общо 290 000 дка. С 6 млн. лв. повече се предвиждат за събиране на отпадъци, като с 1 млн. лв. от тях се увеличават средствата за събиране на едрогабаритни отпадъци, обясни председателя на екокомисията към СОС Лорита Радева.

С близо 3 млн. лв. повече са предвидените средства за лятно почистване – 62,1 млн. лв. 8,8 млн. лв. са заложени за почистване на междублокови пространства, квартални градинки и зелени площи. 26,3 млн. лв. ще струва зимното почистване през 2021 г.

Според Тома Белев от „Демократична България“ на практика данните за площта показвали, че ще бъдат измити половината улици в София. Иван Таков от БСП пък предложи намаление на такса смет с 10% за граждани и за бизнеса, освобождаване на читалищата от дължимите суми, които според него са около 80 000 лв. и увеличаване на средствата за лятно почистване.

„Искате да харчим повече, а да събираме по-малко. Няма как да излезе математиката. Не заблуждавайте хората“, контрира председателят на финансовата комисия към СОС Георги Георгиев.  След 2 часа дебати в крайна сметка СОС прие план-сметката за чистотата за догодина като против гласуваха съветниците от опозицията.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.