Окончателно: Адресът на детето ще бъде водещ за прием на 4-годишни в градина в София

7 Dni Sofia17.12.2020
детска градина

Адрес на детето става водещ критерий при кандидатстване за прием в детска градина или подготвителна група в София. Това ще важи за по-големите деца – над 4-годишна възраст, а за по-малките водещ ще е адресът на един от родителите при кандидатстване в ясла или в първа градинска група. Това предвижда новата наредба за прием на деца в общинските ясли, градини и в подготвителните групи в София, която СОС прие днес.

Постоянен адрес на един от родителите или настойниците в София през последните над 3 г. ще носи 4 точки при кандидатстване. Ако адресът е от последните от 1 до 3 години, точките ще са 3, а ако е само от година – 2. Настоящ адрес над 3 години в столицата ще дава 3 точки, през последните от 1 до 3 години – 2 т., а в последната 1 година – 1 точка. Същите са и точките, които ще носят съответно постоянен и настоящ адрес на детето, когато то кандидатства за втора, трета и подготвителна група.

Няма да се счита за промяна на постоянния или настоящ адрес, ако тя е в рамките на територията на София – например става дума за местене от един квартал в друг.

Според мотивите критериите, свързани с постоянен или настоящ адрес, се въвеждат, за да може децата, чиито родители живеят по-дълго в София, да получат предимство при кандидатстване. Освен това с новата наредба се уеднаквяват правилата за прием в ясла и в градина с тези при кандидатстване в първи клас. Родителите ще бъдат облекчени и с по-малко документи, които ще трябва да представят, тъй като част от нужната информация ще се получава по служебен път.

По 2 точки бонус ще се получават, когато постоянният или настоящ адрес на родителя или на детето е в същия район, в който е желаното детско заведение. Две точки ще носи, ако един от родителите работи или е в отпуск за отглеждане на дете. Толкова ще се дават и на майка или баща редовен студент. От последните две условия обаче ще може да се ползва само едно. По 1 точка ще се дава за близнаци, за деца, родени с разлика до 2 години, или за брат или сестра, които посещават същата ясла, градина или училище.

По социални критерии пълните сирачета ще получават 7 т., тези с един починал родител – 6, дете на родител с над 70% трайно намалена работоспособност – 4 т. По 4 т. ще получава дете с един неизвестен родител или такъв с отнети родителски права, по 3 точки – за настанено в приемно семейство или при роднини, осиновено или такова в риск. За многодетните семейства бонусът ще е 2 точки.

Седем точки ще получават децата със специални образователни потребности. Такива ще могат да се приемат до 3 в група. Предимство от 3 т. имат деца с хронични заболявания, които също могат да са до три в група.

Бонус ще се дава за посоченото като първо, второ и трето желание детско заведение – съответно по 3, 2 и 1 т.

Заради пандемията класираните и записаните деца в ясла и градина ще могат да си останат вкъщи по преценка на родителите, като отсъствията им ще се извиняват служебно. Това може да се случва, докато София е в червената или оранжевата зона по брой заболели. Новите правила влизат в сила от 1 март 2021 г.  

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.