Само в 7DniSofia.bg

Разкриха темите, които обсъждат Румен Радев и Путин! Русия даде срок на България за представянето на вариант за рестарт на проекта АЕЦ Белене! (ДОКУМЕНТ!)

Румен Радев Президент (5)

Руската страна иска до края на годината България да представи вариант за рестарт на проекта АЕЦ Белене, предаде Канал 3, позовавайки се на достоверен източник в Сочи, предава Блиц. Не случайно в руската делегация е генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов. Българският президент Румен Радев провежда своята дългоочаквана среща с руския си колега Владимир Путин.

Сред основните теми е енергетиката, а точка 4 от дневния ред засяга и интереса ни към „Турски поток“:   „Правителството на България проявява интерес към проекта за прокарването на газопровода от Русия към Турция „Турски поток“. „Газпром“ и Министерството на енергетиката на България проучват възможността за разширяването на българската газопреносна система от границата с Турция до границата със Сърбия и при необходимост – до други съседни държави“.

Припомня се, че енергетиката е ключов отрасъл за взаимните връзки, като 75% от износа на Русия в България са енергийни ресурси. Русия е единствен доставчик на газ в България, като всяка година доставя 3 милиарда куб. м (от 1974 г.), като доставките вървят по три разклонения на газопровода Тираспол – Измаил.  Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“.

Това се казва още в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев, които се водят в Сочи. „До края на юни 2018 г. Министерството на България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта“, се казва в материалите. От тях става ясно също, че Русия може да завърши преговорите за VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на 2018 г.