Извънредно! Голям удар чака шофьорите! „Синя зона“ скача двойно, ако…

синя зона

Близо 65 000 автомобили са основната причина столичаните да дишат изключително мръсен въздух. Причината е, че са твърде стари, отделят високи нива на замърсители и именно на тях се дължат една четвърт от всички вредни газове, развалящи качеството на въздуха. Данните за това идват от измервания в различни части на града, направени от испанска лаборатория, пише „Телеграф“.

Транспортът в София отговаря за около 60% от замърсяването на въздуха в града, а 40% идват от битовото отопление, което особено в зимния период води до свръх големи превишавания, категоричен е зам.-кметът на Столичната община Йоана Христова.

Заради шокиращата статистика от общината започват въвеждането на редица мерки, с които се цели да се намали замърсяването на въздуха от автомобилния трафик. Сред тях са предложение за вдигане на таксата за автомобили над 4 тона в центъра на София на 120 лв. На месец. Тези над 30 тона ще плащат 150 лв.

На месец. Друга идея е да се въведе такса за работа на строителните машини. Сред предприетите спешни решения е и двойно увеличение на цената за престой на автомобил в синя зона в онези периоди, при които автоматичните станции за измерване на въздуха отчетат превишаване на нормите за замърсяване с прах. Отделно ще се подменят превозните средства от градския транспорт с екологични такива. „Автотранспортният парк да бъде напълно обновен до 2019 г.“, обеща Христова.

По думите ѝ обаче, за да се подобри качеството на въздуха, трябва да се включат и столичани. Препоръчва се на всички собственици на автомобили да поддържат превозните си средства в отличен вид, да използват качествено моторно масло и да следят за състоянието на двигателите. Предвиждат се и промени в законодателството, чрез които да се подпомогне прилагането на всички тези мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.