Извънредно! Проф. Божидар Димитров с бесен коментар след отказа да регистрират движението му „Кан Кубрат“!

Надпартийно движение Кубрат Божидар Димитров (14)

Агенция по вписванията отказа регистрация на „Български надпартиен съюз Кан Кубрат“. Председател и един от основателите му е проф. Божидар Димитров. От „Кан Кубрат” искат промяна на формата на управление и след свикването на Велико Народно събрание и промени в Конституцията, България да стане от парламентарна президенстска република. Именно това е причина за отказа на регистрация на надпартийния съюз. Агенция ПИК потърси за ексклузивен коментар професор Димитров.

 –  Г-н професоре, получихте отказ за вписване на „Кан Кубрат”. Според вас стои ли нещо зад този отказ и ако да какво?

– Отказът е само няколко реда. Само един човек се е подписал, не знам какъв е – председател на комисия ли е, юрист ли е, що е… Казва се Елена Ангелова. Явно е юрист, след като тълкува Конституцията. Тя е написала, че това, което сме си поставили като цели и искаме, е промяна на формата на държавно управление на България от парламентарна на президенстска република или с монархия. Такова нещо не сме искали – откъде си го е измислила това с монархията, не знам. Промяна на постанвовлението на член 1, алинея 1 на Конституцията за форма на управление – тя смята, че това би нарушило правовия ред в България и не може да се гарантира върховенството на основния закон и по тази причина пише, че искаме да нарушим основната структура и статут на основните правомощия, съобразени с принципите, на които е изградена държавата. В този случай заявените за вписване цели (смее се) противоречат на Конституцията на България. Сега, Конституцията не е свещена крава. В нея е предвидено как могат да се правят промени, включително и на формата на управление. За нея е написано, че трябва да се свика Велико Народно събрание. Обикновено Народно събрание, дори с квалифицирано мнозинство, не може да я промени. Ние затова и сме написали в Устава си, че ще се борим за референдум, с който да се предизвика Велико Народно събрание, а то да промени формата на управление. Иначе се получава, че член 1 напомня по зловещ начин на един друг член 1, който не може да се промени никога при никакви случаи. Това не е така, всичко го знаят. Защото тази госпожица или госпожа е направила това нещо, аз не знам. Много от моите приятели във Фейсбук казват: „А как са регистрилали партията на Лютви Местан”?

– Да не би да са се уплашили от вас или някаква атака може би?

– Уплах ли? Аз съм историк и знам на какво се подлагат всички, които влизат в политиката. Знаех, че ще бъда атакуван неправомерно, ще измислят разни работи за мене и т.н.. Има един разказ на Маркв Твен – „Кандидат за губернатор”. Той ми е основополагащ в тази област. Та, очаквам да ми се случат такива неща, като на главния герой – един много почтен човек, който се кандидатира за губернатор. Той е учител и интелектуалец, който е изучил половината град, блестящ пример във всяко едно отношение и накрая научава, че е изч*кал всичките си ученички, че е откраднал всички пари от взаимо-спомагателната каса, а на първия митинг девет невръстни деца идват, дърпат го за палтоно и викат: „Тате, тате, защо ни изостави?”.

– Да ви върна малко назад. Веднага след учредяването на „Кан Кубрат” срещу вас започна разследване от новата комисия за борба с корупцията. Как така това стана изведнъж точно по времето, когато вие учредявате движението си?

 

– Обвинението на тази комисия ще отпадне най-малкото по две причини. За първи път на вас ще съобщя нещо, което откри моята адвокатка – първо, парите не са държавни, а са на един бизнесмен дарени, за да направим каталог на колекцията му. В договора, който имаме с него изрично е записано, че те могат да се използват само затова, за нищо друго. Комисията по това време е била незаконна. По това време само Пламен Георгиев е бил назначен, а всички останали членове, които са подписани, ги назначиха миналия петък. Един нелегитимен орган е гласувал това нещо и мисля, че адвокатът ще го събори при обжалването в Административния съд. Това също беше смешно! 15 400 лв. бил съм дал на дъщеря си! Не съм ги дал, а съм ги дал на една фирмичка, в която и тя участва с още пет или шест човека в акционерно дружество, които много бързо и качествено да направят каталог на въпросния човек – Добромир Иванов се казва този бизнесмен.

– Ще обжалвате ли отказа на Агенцията по вписванията? Имате ли това право?

– Имам право да го обжалвам. Ще го обжалвам. Друго, което ме съветват моите читатели и приятели във Фейсбук, е да емигрирам в Македония, тъй като тук мога да бъда арестуван за държавна измяна и за опит за държавен преврат. Казват ми, че македонците няма да ме предадат, защото много ме обичат (смее се).

– Там сега летището няма име, може да го кръстят на ваше име?

– (Смее се) Аз за булевард само претендирам. Приятелите ме съветват още да въоръжа професорите с по един автомат „Калашников” и да направим „300 професора” като онези 300 спартанци и да поведа този въоръжен професорски отряд и да превземем Народното събрание. Това няма да направя, защото нямам пари за „Калашншци”. Иначе има и измислена песен: „Напред, о професори презрени, напред, о роби на труда! Потиснати и зле платени, ставайте срещу врага!”. Това по думите на Интарнационала.

 

– И все пак – жалба ще напишете ли?

– Да, ще напишем жалба. Това ще отпадне. Много е смешно като аргумент за отказ. Незнам обаче дали да не бъда благодарен на дамата, че се чу нещо за нас, преди да започнем работа. Ще мине известно време, така че ние ще се съсредоточим върух една от точките в програмата ни. Имаме възможност и ще го направим. Това е реставрация на обекти, свързани с културно-историческия туризъм и те да бъдат превърнати в доходоносни обекти. Аз съм вписал 50 в програма ни, но ще се съсредоточим върху 12 по-важни. Ще започнем с Плиска, защото имаме сдружение „Плиска” и работим там по възстановяване на Голямата базилика. Подбраните са със световно значие. Например под номер 12 са римските терми (бани – б.ред.) във Варна. Стените им са запазени на височина от 22 метра! Само три бани в света са толкова добре запазени – една има в Рим и една във френския град Ним. Срамота е да я оставяме така в руини.

– А „Златната църква” в Преслав? Към нея също има огромен интерес…

– Да, така е. Но дайте да си говорим честно – това е една ординарна църква. Преслав в световен мащаб е уникат като град. Площта му е 6,5 кв. км., докато столицата на Карл Велики – Аахен, е 2,5 кв. км.

Източник: ПИК

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.