Мая Манолова иска да има избрани местни обществени посредници във всички общини!

Мая Манолова

Работата на националния омбудсман би била далеч по-ефективна, ако имаше избрани местни обществени посредници във всички български общини. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на обществена дискусия за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде репортер на БГНЕС, цитирано от bgnes.

Предмет на дискусията бе правната регламентация на избора и правомощията на обществените посредници в българските общини. В хода на обсъжданията стана ясно, че петнадесет години след въвеждане възможността в Закона за местното самоуправление за избор на обществен посредник, мрежата от местни омбудсмани не се е увеличила, а намалила. През 2011 г. те са 22, а към днешната дата – 13.

Според Мая Манолова сред причините за това е изискването при избора им да се изисква 2/3 мнозинство на общинските съветници. „Няма как, въпреки усилията на мен и моя екип, да огреем навсякъде, до най-малкото селце на България”, аргументира се Манолова.

Тя предложи днешната среща да завърши с внасяне на предложение за законови промени, които да облекчат процедурата за избор на местни обществени посредници и да регулира тяхното финансиране. Манолова поиска и въвеждането на изричен текст, който да предвижда, че всяка община, която си избере местен обществен посредник ще получава целево финансиране за обезпечаване на неговата работа, което ще гарантира и неговата независимост.

В рамките на дискусията отношение взе общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов. „Да разширим мрежата от обществени посредници, за да дадем по-добра защита на гражданите”, заяви той и призова депутатите да преоценят начина, по който местните омбудсмани се избират и да облекчат процедурата.

„Част от общините са в лошо финансово състояние. Изборът на още една институция, която тежи на общинския бюджет е проблем и ние добре го разбираме. Не сме толкова настоятелни да твърдим, че всяка една малка община има нужда от обществен посредник”, разясни Иван Капралов.

Ползата от институцията на местно ниво подкрепиха и от Националното сдружение на общините в Република България. Изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева заяви: „Ние подкрепяме всякакви форми, които осигуряват пряк достъп на гражданите до общинската администрация”.

Във форума участваха още депутати, председатели на общински съвети, кметове на общини и на кметства. /БГНЕС .

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории