Само в 7DniSofia.bg

Гореща тема! Ексконсулът ни в Одрин попиля Ердоган: Той си мисли, че ние българите нямаме душа и душевни граници…

Георги Димов

Тракийската душа има много по-големи душевни граници, отколкото душата на Ердоган. Едва ли обаче този въпрос ще бъде повдигнат на срещата във Варна с Ердоган. Форматът е в друг формат. Би трябвало дипломатите ни да поставят този въпрос постоянно. Това каза бившият ни консул в Одрин Георги Димов пред Би Ти Ви.

Може би господин Ердоган си мисли че ние българите нямаме душа и душевни граници, допълни той.

Става въпрос за така нар. Ангорски договор за приятелство между нас и Турция – в него се третира статутът на изселниците. В нашето Външно министерство има предостатъчно информация по въпроса. Обезщетението, което Турция дължи на изселниците от Тракия между 5 и 20 милиарда долара. През 1992 година има подписан договор за приятелство и доборосъседство. През 2008 г. в доклада на Европейска комисия за напредъка на Турция е отбелязано, че трябва да бъдат решени справедливите искания на нашите бежанци, по-късно този въпрос отново е засегнат, допълни Димов.

Не мога да гадая как Ердоган би реагирал, но наистина смятам, че няма да се засегне този въпрос. Все пак се надявам, когато турски политици идват тука, първата им приказка да бъде какво става с българските бежанци и след това да се засягат другите въпроси, коментира Георги Димов.

По въпроса какви са според него очакваните резултати от срещата с Ердоган утре той каза, че най-важното е, че все пак среща ще има и това е положителното, че трябва да поддържаме диалога с Турция. Можем да си бъдем полезни взаимно по глобални въпроси, в борбата срещу тероризма и др. Ердоган непрекъснато ни обяснява, че те ни пазят от тероризма чрез операцията в Сирия, но това не е вярно, най-сигурната граница на Турция е тук. Може би той е дошъл и заради неговия електорат вътре в държавата, да бъдат спечелени изборите, защото там работите са на кантар, без националисти няма как да бъдат спечелени тези избори, завърши бившият ни консул в Одрин.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.