Само в 7DniSofia.bg

Ето как според БСП ще станем по-богати през 2018 година

Корнелия нинова

„Ние не предлагаме алтернатива на числа, а алтернатива на програми и изчисления“, заяви на извънредна пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на novini.bg.

Днес социалистите представиха заедно с експерти проект за алтернативен бюджет за 2018 година. Нинова поясни, че изчисленията стъпват на тригодишната прогнозна рамка, която е публикувана юни месец и затова тя обяви като несъществен аргументът на правителството, че все още никой нищо не е обявил, а опозицията създава алтернатива.

„Ние стъпихме на мнението на хората, а не обратното“, добави тя, обяснявайки как точно са протекли изчисленията на левите. „Нашият бюджет е бюджет на промяната. Наливат се милиарди в здравеопазването, милиони в образованието, а нищо. Значи това не работи, наливат се пари, а училища се затварят“, каза соцлидерката.

„В този бюджет не предлагаме лечение на проблемите, а отстраняването им“, продължи обяснението си Нинова. Тя изброи и приоритетите на БСП в техния алтернативен бюджет. Първият е здравеопазването.

„Предлагме болниците да не са вече търговски дружества“, заяви Нинова и напомни, че не лекарите, а политиците са виновни за случващото се с лечебните заведения и болните. Другият приоритет за БСП е образование. „Приветстваме отпускането на повече пари за сектора и увеличение на заплатите на учителите“, каза все пак Нинова.

Третият акцент в бюджета на БСП са доходите на българските граждани. „ Проблемите са огромната бедност и неравенство. Една малка част граждани са с много високи доходи, а другите – с много ниски“, напомни отново Корнелия Нинова.

Тя отново приветства обаче действията на правителството за увеличение на минималната заплата и пенсия, но го разкритикува, че 40 – 50 лв. няма да се реши социалното неравенство. „Справедливо ли е това на фона на скока на заплатите в политическите кабинети с над 600 лв.?“, попита Нинова.

За да се намали социалното неравенство от БСП предлагат следното: промени в необлагаемия минимум и прогресивния данък, така 2 850 000 ще плащат по-малко данъци. Левите поясниха, че не са заложили в алтернативния си бюджет промяна на корпоративния данък на фирмите, но предлагат промяна в данък „дивидент“ – скок при него от 5% на 10%.

„Тази данъчна реформа може да доведе до увеличаването на доходите и дава възможност повече пари да останат в хората и да се увеличи потреблението, да се стимулира икономиката.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.