Депутатите решиха за рекламите на хазарт, Караджов атакува: ПП са натопили човката в големите пари

payimage-620584

Първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от формацията на Костадин Костадинов, не мина на първо четене в Народното събрание.

Народните представители гласуваха с 65 гласа „За“, 24 гласа „против“ и 78 гласа „въздържали се“. Дори и при прегласуването депутатите не харесаха идеята за забрана на рекламите на хазартни игри – гласуваха с 67 гласа „За“, 29 гласа „против“ и 79 гласа „въздържали се“. Мнозинството в пленарната зала – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС не подкрепиха законопроекта на „Възраждане“, докато опозицията – „Възраждане“, БСП, ИТН и включително независимият депутат Радостин Василев, подкрепиха забраната рекламите на хазартни игри. Дори и да беше получил подкрепа и да беше минал на първо четене, законопроектът едва ли в рамките на това Народно събрание би могъл да мине процедурите и по второ, предава News.bg.

Промените на „Възраждане“ са мотивирани от зависимостта, която предизвикват хазартните игри. В законопроекта се предлага налагане да драстични ограничения на хазартната реклама, като се предвижда контролът за спазване на забраната да се следи от Съвета за електронните медии и от Регионалните здравни инспекции.

В текстовете се предвижда и по-справедливо данъчно облагане на хазартните дейности.

От БСП декларираха, че ще подкрепят всякакви мерки, ограничаващи рекламата на хазарта и забрана на всякакви форми на рекламна дейност. Хазартът трябва да бъде забранен на територията на България. В коментар депутатът Румен Гечев определи рекламите на хазарта като агресивни, нагли и безапелационни и насочени срещу децата. „Червените“ обаче ще направят редица бележки между първо и второ четене на предложенията на „Възраждане“.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ пък обвини ПП-ДБ, че са натопили човката в големите пари, където били вкарани от техния финансов министър в оставка Асен Василев. Рекламата на хазарт е достигнала такива мащаби, че и деца, които не са достигнали пълнолетие успяват да влизат и непрекъснато влизат в хазартните пунктове и се зарибяват още от малки, притеснен е Караджов.

Той разкритикува мнозинството в пленарната зала, че си гледат в телефоните и си мечтаят за съдебна реформа, докато хазартът ще „изяде“ животът на децата. Следващият бич след рекламата на хазарта, която трябва да бъде орязана и забранена, освен по време на спортни прояви, са бонусите – така наречените виртуални пари, настоя Гроздан Караджов.

Той отсече, че нито една машинка в хазартните клубове не е вързана с НАП. Караджов е възмутен, че приходната агенция се интересува от баничарниците и книжарниците, които били свързани с тяхната система, но не и от самите хазартни клубове.

Бившият депутат от ИТН и ПП-ДБ, а понастоящем независим народен представител Радостин Василев заяви, че ще подкрепи законопроекта на „Възраждане“ за спиране рекламите на хазартни игри. Хазартът е унищожил повече човешки съдби, отколкото наркотиците и алкохола, посочи Василев, който се надява в следващото Народно събрание да се помисли към нов Закон за хазарта.

И той настоя за пълна забрана на хазарта в България и да се увеличат данъците върху хазарта.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син заяви, че хазартът е вселена от зависимости и забраната му не прави вселената по-малка – прави я тъмна вселена. Той посъветва „Възраждане“, които искат промяна в Закона за хазарта, да помислят дали приходите да не бъдат насочени и към самите общини, както и към забрана рекламата на тютюневи изделия.

Преди да се разгледа законопроектът Климент Шопов от „Възраждане“ направи процедурно предложение дебатът по Закона за хазарта да се излъчва пряко по БНТ и БНР. Депутатите обаче не одобриха така направеното предложение от формацията на Костадин Костадинов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории