Само в 7DniSofia.bg

Димитър Стоянов се гаври с Петков: Киро, малко биология! Бременността при жените трае 9 месеца

кирил петков

Този уикенд, на конгреса си от ПП се похвалиха, че заради тях се е вдигнала раждаемостта в България. Твърдение, което веднага бе взето на подбив, предвид факта, че абсолютния брой родени деца в България неизменно намалява от 2009 г. насам.

Днес лично Кирил Петков излезе с графика под ръка, че да обяснява за това неочаквано излизане от демографската криза.

Това, което се разбра е, че Петков не говори за абсолютния брой родени деца у нас, а за т.нар. „тотален коефициент на плодовитост”. Тъй като не съм статистик, ми се наложи да отворя сайта на Националния статистически институт (НСИ) и да се запозная с описанието на този коефициент.

А именно, че той е „сумата от повъзрастовите коефициенти за плодовитост през съответната година. Той показва средния брой деца (момчета и момичета), които би родила една жена през целия си фертилен период (от 15 до 49 години) съобразно повъзрастовата плодовитост през отчетната година”.

Сигурен съм, че Кирил Петков има задълбочено разбиране за коефициента, който цитира.

Като споменахме НСИ, на техния сайт няма данни за 2023 г. Последната информация за този коефициент е за 2022 г. Вероятно данни за тази година цитира и Петков.

Пред журналисти Петков каза, че това демографско чудо се дължало на четири фактора – безплатни детски градини, повече сигурност за хората, голямо повишение на минималната работна заплата и вдигането на доходите, като цяло.

А сега, малко биология – както всички знаем, надявам се и г-н Петков знае, бременността при жените трае малко под 9 месеца. Или за да е по-разбираемо, децата родени през 2022 г. са заченати между началото на април 2021 г. и началото на април 2022 г.

Петков каза, че демографското чудо се дължало на безплатните детски градини. Само дето тази мярка влезе в сила от 1 април 2022 г. Прочее, тя не беше идея, нито на ПП, нито на ДБ, още по-малко на Кирил Петков.

Нещата с минималната заплата (вдигната от 650 на 710 лв.) стоят по същия начин – вдигането е от 1 април 2022 г.

Да обобщим – Кирил Петков се хвали с повишена раждаемост за 2022 г. Действително, по данни на НСИ „тотален коефициент на плодовитост” тогава е 1,78, а за 2021 г. той е 1,58.

Има ли кабинетът „Денков” заслуга за по-добрите демографски данни за 2022 г.? Въпросът е риторичен.

От Фейсбук профила на секретаря на Румен Радев – Димитър Стоянов