ПП и ДеБъ в див страх! Главният им спонсор Иво Прокопиев си прави нова партия, ето лицето й

7 Dni Sofia24.03.2024
payimage-455889

Новият политически клуб „Ускорение“ всява смут в десните редици и най-вече в коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, научи „Филтър“ от източници в коалицията. За тях не е тайна, че неформалният кръг е създаден по идея на разградския бизнесмен Иво Прокопиев, който от месеци насам е в сложни отношения с лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. По същия начин преди 25 години в СДС се появи кръгът „Агнешки главички“, воден от доверения до Иван Костов депутат Никола Николов, който даде път на съгражданина си Прокопиев в големия бизнес.

Клуб „Ускорение“ беше обявен преди месец. Официално инициатор е депутатът Владислав Панев. Той е бивш председател на най-малката партия в ДБ – „Зелено движение“. В същото време е особено близък до Иво Прокопиев и съпругата му Галя.
Преди да влезе в политиката, до 2004 г. Владислав Панев работи като журналист в „Дневник“, което е едно от изданията в медийното портфолио на Прокопиев. Две седмици след учредяването на клуба Панев участва в конференция за енергетиката, организирана от „Капитал“.

Официално „Ускорение“ е учредено, за да помага на България да се развива на по-бърза скорост, да привлича инвестиции от чужбина и да търси икономически връзки в чужбина, където Прокопиев също има интереси. От членовете на клуба обаче става ясно кои фактори от коалицията ПП-ДБ остават близо до Прокопиев, за разлика от други.

Христо Иванов е един от учредителите на „Ускорение“ и човекът, който стои най-близо до Владислав Панев. Председателят на „Да, България“ и съпредседател на ДБ остава верен на Прокопиев и е чест гост в студиата на медиите му. Депутатът и инициатор на конституционната реформа е в отлични отношения с Владислав Панев. Атанас Атанасов от ДСБ също е основен фактор в „Ускорение“, както и кметът на столичния район „Сердика“ Трайчо Трайков. Неговите връзки с Прокопиев са явни още от времето на първия кабинет на ГЕРБ, когато беше министър на енергетиката благодарение на лобизма и усилията на олигарха. Тогава той и Прокопиев като шеф на работодателската организация КРИБ продадоха миноритарните държавни дялове в електроразпределителното дружество ЕВН и затова станаха подсъдими заедно със Симеон Дянков и шефове от „Булброкерс“ – компания на Прокопиев, която изтъргува дяловете на борсата.

Малко от членовете на „Продължаваме промяната“ са желани партньори на „Ускорение“, твърдят запознати пред „Филтър“. Един от тях е зам.-председателят на парламента Никола Минчев, който ще е водач на листата за Европарламента. За сложните му отношения с лидерите на ПП отдавна има информация в Народното събрание. Точно това е причината да го кандидатират за евродепутат, твърдят близките му, а той приел без уговорки, за да не е част от родната политика.
Редовни посетители на сбирките на „Ускорение“ са категорични, че Кирил Петков и Асен Василев са нежелани в тяхната компания. По тази причина и никой не ги е канил. Самият Иво Прокопиев разлюбил доскорошните си любимци и дал свобода на журналистите си да ги критикуват по всички линии. Основните причини за разрива между Прокопиев и лидерите на ПП са пари от бюджета, научи „Филтър“. Медиите на бизнесмена често атакуват финансовата политика на Асен Василев и това не е случайно. В последните месеци се отпускат пари за проекти на приближени на Василев и Петков компании, те са и фаворитите за средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. „В последно време Асен Василев е близък с шефа на финансовата комисия в парламента Йордан Цонев. В ДПС още атакуват Прокопиев, за разлика от „Продължаваме промяната“, казва депутат от тяхната парламентарна група, пожелал анонимност. Прокопиев държал на старите си партньори от ДБ и точно затова техни представители са в основата на клуб „Ускорение“, който има за задача да влияе на икономическата и финансова политика на правителството.

Големите амбиции на клуб „Ускорение“ е да стане поредната работодателска организация, която да обедини големи компании от България и чужди представителства у нас, научи „Филтър“ от участници в неформалната институция. Тя още не е регистрирана като юридическо лице, както навремето и „Агнешки главички“.
Иво Прокопиев беше шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) между 2006 и 2012 година, след което предаде поста на Огнян Донев. Тогава започнаха и проблемите му с правосъдието. Прокопиев напусна КРИБ заедно с фирмите си, които дотогава доминираха в организацията. След това той продаде част от тях и се оттегли в Сингапур по неизвестни и до днес причини. После се завърна у нас, но не и в КРИБ. Дълги години организацията се управлява от Кирил Домусчиев, с когото Прокопиев не е в добри отношения. Бизнесмени като Иво Прокопиев се нуждаят от работодателски организации, за да участват в срещи на високо ниво в държавата, разпределянето на парите и промените в законодателството. Така например работодателска организация си направи и Алексей Петров, който беше изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, чиито офиси се помещават в тези на „Лев Инс“ в София.

След напускането на КРИБ Иво Прокопиев застана, макар и в сянка, зад Българската работодателска асоциация за иновативни технологии (БРАИТ), която обаче не успя да се наложи масово сред големите компании. Според приближените му новият клуб „Ускорение“ има потенциал да се превърне в голяма организация, която да може да влияе на политическата класа в полза на бизнеса.

ВЛАДИСЛАВ ПАНЕВ СВЪРЗАН И С „АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ“

Негов сътрудник бе легендарният бивш депутат от СДС Никола Николов

Формалният инициатор на клуб „Ускорение“ Владислав Панев разкри връзката си с „Агнешки главички“ в 48-ото народно събрание. Тогава той си взе за сътрудник Никола Николов, който е бивш депутат от СДС и лидер на неформалния бизнес кръг. Николов е от Разград и на последните избори помагаше с всички сили на „Демократична България“.

През 1997 година при правителството на Иван Костов СДС доминираше на политическата сцена и имаше 53% от депутатските кресла в парламента. Един от най-приближените на Командира Иван Костов тогава е депутатът Никола Николов. Около него има група народни представители, всички с бизнес интереси в различни сфери. Това са Красимир Каменов, Панайот Ляков, Пламен Иванов, Илиян Попов и други вече отдавна забравени герои на прехода. Те получиха името „Агнешки главички“ заради специалитета, който си поръчвали на сбирките си в ресторанта на Централния кооперативен съюз на ул. „Раковски“ в София. Още тогава мнозина от колегите им в парламента твърдят, че „Агнешките главички“ контролират огромна част от икономиката и участват тайно в приватизацията. Години по-късно, след излизането от властта, Николов ще се превърне в едър бизнесмен, тясно свързан със съгражданина си Иво Прокопиев.

За сделките около кръга „Агнешки главички“ се носеха легенди. През 2016 година бившият финансов министър Владислав Горанов обеща анализ за приватизационните сделки на хората в кръга на Никола Николов и разкрития около тях, но това така и не се случи. И в този случай бе спазена омертата новите да не закачат старите политици и да говорят остро само за пред избирателите.