Предупредиха Киро и Асен от ефира на Нова: Кабинет другата седмица – да, но само с Габриел

Мандат - връчване - брифинг

Мария Габриел и Асен Василев са като скачени съдове – ако единият остане, ще остане и другият. Прогнозата е на социологът Евелина Славкова от „Тренд“ пред Нова нюз.

Ако и двамата отпаднат, означава, че отиваме към кабинет с втория мандат, а ГЕРБ това трудно ще го обяснят на своите избиратели отново. Славкова изключи кабинет с втори мандат и без Габриел.

„Доверието е счупено. Ако се отиде на избори – хората няма да са доволни. Независимо как слабо се оценява кабинета на Денков. Подредбата освен това е същата. Ако няма някоя нова политическа сила, която да я разбърка. С какъв аргумент ще седнат на масата на преговори тогава. Много е тънък момента, за да не си затворят драматично вратата един към друг“, каза още тя.

Според социологът следващата седмица ще има гласуване на кабинет начело с Мария Габриел със същите министри, но ако се разберат.

„Това е тежка политическа игра. Няма правни последствия, че си изчел едни имена и си казал, че този мандат е изпълнен, но остава един горчив привкус в обществото“, обясни Славкова.

Бъдещето на новото правителство със сигурност не зависи от едно „Извинявай“, заяви още експертът.