Удря ни втора грипна вълна! Ако имате дете задължително прочетете: Това са симптомите

грип

Втората вълна на грипа е факт, парадоксално е, че тя се причинява от микс от вируси, коментира пред Нова нюз педиатърът д-р Марио Янакиев. По думите му болните не са повече като брой, но има повече усложнения. „При малките деца има две клинични форми – ларингит и бронхиолит“, уточни специалистът. Той подчерта, че ларингитът при малките деца започва внезапно и протича особено тежко при бебетата.

„Детето се събужда с плач, трудно дишане, честа лаеща кашлица. Много често се стига до повръщане. Състоянието изглежда драматично, но не е толкова тежко. Съветвам родителите на малки деца да се снабдят с инхалатор и физиологичен разтвор, за да могат да реагират при пристъп, ще си спестят много неприятности. Инхалаторът не води до привикване, целта е с първа реакция да се омекоти състоянието, да се подобри дишането на детето и при по-спокойна обстановка да се посети лекар“, отбелязва д-р Марио Янакиев.

Той допълни, че в по-редки случаи се образува оток под гласните струни, дишането е затруднено и това е спешно състояние, което изисква незабавна намеса от специалист, понякога се налага и хоспитализация.

„Все още няма прояви на дихателна алергия, тъй като такива реакции са по-чести в края на април и през май. Типична алергична реакция е бронхиолитът, при който се получава бронхоспазъм и при издишване гърдите на детето „свирят“, изтъкна педиатърът. Той уточни, че родителите на деца с дихателна алергия знаят как да реагират в такива ситуации, но препоръката е за адекватно лечение, назначено от специалист.