Тенденциите в интериорния дизайн през 2024 година

1-5-1280x776

2024 година обещава да донесе иновации и свежи решения в света на интериорния дизайн, които ще преобразят визията на жилищните пространства. От кухнята, през хола, до спалнята, новите идеи за обзавеждане ще създадат уникални и уютни пространства.

Специалистите от Domko ще споделят кои са ключовите тенденции през настоящата година, които ще ви помогнат да преоткриете и обновите вашия дом.

Какви са новите тенденции в обзавеждането?

Тази година пристига с обещанието за възраждане на интереса към естествените материали и цветове в интериорния дизайн. Мебелите стават по-функционални, като същевременно запазват своята елегантност и стил. Какво може да очаквате?
подови настилки – очаква се в магазините да доминират естественият паркет и килимите от натурални материали, предлагайки топлина и уют във всяко помещение;
осветителни тела – те стават изявен акцент, с фокус върху иновативния дизайн, който осигурява както функционалност, така и естетика;
цветовете в обзавеждането – тенденциите се насочват към земните и натурални нюанси, които създават чувство за спокойствие и хармония.

Тези предложения подчертават топлотата в пространствата в съответствие с последните дизайнерски решения.

Устойчивост и мултифункционалност

През 2024, в интериорния дизайн се поставя акцент върху устойчивостта и мултифункционалността. Потребителите търсят не само красота, но и практичност и екологичност в своите домове.

Поради това, мебелите се преобразяват, за да отговорят на нуждите на модерния начин на живот, като предлагат умни решения за съхранение и мултифункционалност.

Също така, все по-голяма част от тапетите и мокетите се изработват от рециклирани и екологични материали, подчертавайки ангажираността към опазването на околната среда.

Цветове и текстури в интериорния дизайн

Те играят ключова роля в създаването на атмосфера и стил в дома. Тази година носи смелост в избора на цветови схеми и текстурни решения, от които:
земните тонове и пастелните цветове – те се съчетават, за да създадат спокойна и приглушена атмосфера в дома. Земните тонове придават усещане за стабилност и топлина, докато пастелните добавят свежест и лекота. Това съчетание е идеално за създаване на уютно и релаксиращо пространство;
изразителни текстури – текстурите стават все по-изразителни, като се използват различни материали и техники за добавяне на дълбочина и интерес към интериора. От груби тъкани до фини и гладки повърхности, разнообразието обогатява визуалното изживяване и придава сложност на дизайна. Използването на различни текстури може да помогне за подчертаване на определени елементи в пространството или за създаване на контраст и динамика.

Новите тенденции в интериорния дизайн предлагат безкрайни възможности за експериментиране и персонализиране по един по-устойчив и обвързан с природата начин. Така всеки ще може да създаде уникален и уютен дом, който отразява личния му стил и визия за комфорт.