Вижте какво ще ни докара антиваксърската вълна… Опасността е реална!!

Маски

Епидемиолози предупреждават, че в страната ни вече има десетина случая на коклюш и няколко на морбили, но опасността дребната шарка да се разпространи е голяма, пише „Труд“. Причина е ниско имунизационно покритие заради епидемията от ковид и антиваксърски настроения.
Според данни на РЗИ с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола са защитени 91,2% от децата, а с втора доза – едва 87,2%, което е по-ниско от нужните 95%. Медици предупредиха, че коклюшът е особено опасен за бебетата, при които изходът от болестта често е фатален.
Четири бебета са починали от коклюш, наричан „100-дневна кашлица“, в Белград, съобщи национална телевизия РТС. В сръбската столица са регистрирани 70 деца, позитивни на коклюш, като две трети от тях са хоспитализирани.

„100-дневната кашлица“ е регистрирана и в Северна Македония. Комисията по инфекциозни болести e взела решение да препоръча на здравното министерство да обяви епидемия от коклюш на територията на Скопие.

Румъния пък се бори с епидемия от дребна шарка. Само за седмица там са регистрирани 459 болни и два смъртни случая от морбили, а през януари са потвърдени 4205 случая.