Румен Радев изкрещя на Сглобката: Боли ви, защото при моите правителства не можехте да крадете!

7 Dni Sofia14.02.2024
Румен Радев - брифинг

Имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията и той се генерира от най-високо ниво – Народното събрание. Това коментира президентът Румен Радев.

„Това че си на власт и имаш мнозинство, не ти дава правото да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, включително самата Конституция на България“, заяви той.

„Един от основните принципи, върху които се гради държавата това, е върховенството на основния закон – Конституцията. Начинът, по който тя бе променена и по който бе брутално погазена само месец след тези промени, разкрива един тревожен синдром, който все повече завладява работата на Народното събрание и се пренася върху други институции“, обясни още той.

„Някои хора още ги боли, че по време на служебните правителства назначени от мен не можеха да си разиграват схемите. Тогава не се допускаха крупни злоупотреби каквито сме свикнали да гледаме по времето на други правителства“, заяви Румен Радев.

Той коментира и „пешките“, за който загатна по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „По силата на Конституцията, която беше променена наскоро, аз бях длъжен да се съобразявам с нея и да назначавам министри с мой указ“, заяви президентът, предаде бТВ.

„Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и тези на българските граждани. На кого е министърът на вътрешните работи?! Всеки отрича и казва – не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора?! Нека да застанат ясно зад това кой министър на кого е и кой носи отговорността. Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“, посочи още държавния глава.