Премиерът Денков събра министри и взе сам да се хвали: Спрях корупцията, победих руския консул…

Парламент - блицконтрол

Атаките към кабинета и „част от неудобните министри“ са се засилили преди ротацията и причината за това е, че много интереси на „недосегаемите от закона“ са били прекъснати от правителството. Това се похвали премиерът Николай Денков.

„Днес одобрихме меморандум за сътрудничество с асоциация „Прозрачност без граници“. Този документ е продължение на основната линия в нашата управленска програма – противодействието на корупцията. Ще ни даде възможност да пренесем ноу-хау и практически инструменти за добро управление, системи за оценка на качеството и за прозрачност при работа с обществени ресурси“, обясни Денков.

„Днешното решение ми дава повод да акцентирам върху една истина, която изкуствени скандали се опитват да заглушат, а именно, че през последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на Прехода. Много интереси на недосегаемите от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове.
И това е причина за постоянните атаки към кабинета и към част от неудобните министри, който се засилиха, с наближаването на ротацията. Темата за борбата с корупцията трудно си пробива път сред шум от дребни скандали и дезинформация. Трябваше да станем свидетели на поредното убийство с отпечатък на прогнили институции, за да осъзнаем защо са важни борбата с корупцията и правосъдната реформа“, каза премиерът.

„Ето няколко важни примера за антикорупционни победи на нашето правителство, които се случиха въпреки жестоката съпротива – спряхме порочни инхаус поръчки на Държавната консолидационна компания за около 800 млн. лв. и възстановихме предплатени суми и дългове, прекратихме схемата на „Капитан Андреево“ и върнахме държавния контрол върху храните, които влизат в България.

Спечелихме епичната битка за Пловдивския панаир  и попречихме той да бъде подарен на почетния консул на Русия в България. Сложихме край на източването на хазната чрез пътни ремонти, въведохме правила за финансиране на общините, за да не се раздават пари според това какъв е цветът на кмета“, посочи Денков.

„Преобразихме начина, по който се разпределят средствата за спорт – сега те зависят от конкретни критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура, брой училища в района. Въведохме прозрачност в разпределянето на ваучери за обучения и така спасихме над 300 млн.  лв. от мерки със съмнителна ефективност.

Вкарахме нова формула за регулация на цените на лекарствата като задължихме частните болници да провеждат обществени поръчки, спряхме старата схема за източване на НЗОК. Стартирахме конституционната реформа и спазихме ангажимента си да се борим срещу безконтролната власт и да изградим правосъдна система, лишена от безнаказаност. Всичко това се случи, защото в управлението има съществена промяна, дори рамкирана в сглобка“, категоричен бе премиерът.