ДеБъ се отцепват от ПП! Поръчаха си проучване колко биха събрали сами и как одобряват хората лидерите им

1

„Демократична България“ готви напускане на обединението с „Продължаваме Промяната“ до края на годината, а може и още след европейските избори, научи7DniSofia.bg. Идеята е създаване на правителство без участието в него на компрометираната партия на Кирил Петков и Асен Василев. Затова и от партиите около Христо Иванов така старателно излъскват имиджа на Делян Пеевски. Причината е, че следващия кабинет ще е на ГЕРБ, ДПС и ДеБъ.

От коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов дори са поръчали социологическо проучване какво ще се случи, ако се явят сами на избори. Ако изборите бяха днес и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ се явяват отделно, дясното обединение би имало минимална преднина пред партията на Кирил Петков и Асен Василев. Това показва неоповестено изследване на „Алфа Рисърч“, което е правено за вътрешнопартийна употреба и затова не е разгласено.

Първа политическа сила с 23,1 процента от твърдо гласуващите отново би била ГЕРБ. „Възраждане“ ще е втора в парламента – 12,5%, но в случай, че ПП и ДБ се явят заедно – второто място отново ще е тяхно.

Третото остава за БСП – 9,5%. Изследването показва, че при отделно явяване ДБ би събрала 9,6% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, а ПП – 9,4 на сто.

Следва ДПС – 7,7 на сто, а в парламента отново би намерила място и ИТН – 5,3 процента.

 

Изследването е проведено през първата половина на януари, като реално работата на терен не е обхванала имотния скандал „Чаталджа“, в който бяха замесени Асен Василев и Даниел Лорер.

Бойко Борисов остава първи по одобрение сред политическите лидери на т.нар. (не)коалиция. Той получава 22,6 на сто от положителния вот на избирателите, а отрицателно отношение изразяват 50,4 процента от анкетираните.

Както и при партийните предпочитания, второто място сред лидерите е за Христо Иванов, а не за съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Иванов получава доверието на 38,1 процента от избирателите, а отрицателното отношение към него е най-ниското – 47 на сто. Одобрението към Асен Василев е 13,4 на сто, неодобрението – 57,4%. Положително отношение към Кирил Петков изразяват 12,3 процента от избирателите, не го харесват 60,4 на сто.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории