Лена Бориславова в битка с ГЕРБ: Искам бащата на детето ми да стане шеф на КЗК, не Росен Желязков

1

Трескаво уговаряне на постове по високите етажи на властта тече в началото на годината, през която предстои да бъде извършена ротация в Министерския съвет и да се проведат евроизбори. Те пък ще бъдат знакови за сигналите, които ще изпратим към Европа, тъй като новите депутати в Брюксел ще излагат тези, от които лидерите на Стария континент ще съдят за настроенията в страната ни и ще си правят изводи доколко надеждни партньори сме в ЕС, пише „Филтър“.

Един от най-апетитните постове, към които има засилен интерес, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Специализираният държавен орган е създаден да защитава свободната стопанска инициатива и интересите на участниците на българския пазар. За разлика от други регулативни органи, КЗК, подобно на Конституционния съд и Сметната палата, е независима от изпълнителната и съдебната власт. Неин предмет са всички жалби за нарушения на свободната пазарна конкуренция. Поради това становищата й невинаги отразяват официалната икономическа политика на правителството или на парламента.

Ролята й е ключова за бизнеса, чиито представители винаги са се стремели да бъдат в добри отношения с председателя й. Засега конкурентите за поста са двама. Единият е сегашният председател на парламента Росен Желязков, който при ротацията ще отстъпи поста на партньорите от ПП-ДБ. Звънецът на парламентарната трибуна най-вероятно ще натиска Атанас Атанасов – спорна фигура в годините на прехода, чието име е било забърквано в куп скандали. Твърди се, че неговата кандидатура надделява заради настояването на „Демократична България“ да имат висш представител в Народното събрание, тъй като все повече усещали, че са изтласквани от властта от партньорите си от „Продължаваме промяната“. Кандидатът за шеф на Народното събрание от ПП е бил Никола Минчев, но в крайна сметка той най-вероятно ще води листата на партията за евроизборите.

Росен Желязков, който все още е шеф на парламента, е дипломиран юрист с дълъг опит в политиката. Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 2018 до 2021 година. Политически анализатори твърдят, че номинирането му за председател на КЗК е своеобразно пенсиониране от политиката, защото работата в този орган е важна, но встрани от злободневието. Този ход очевидно е решение на Борисов, който напоследък провежда твърда линия на постепенно отстраняване на старите кадри от ГЕРБ и заменянето им с нови лица.
Мирослав Иванов пък, който е годеникът на близката до Кирил Петков Лена Бориславова, също бе временно шеф на парламента, когато Никола Минчев бе освободен от поста. И той е дипломиран юрист, а напоследък присъства в медиите главно около бащинските грижи за малката дъщеричка, която Лена Бориславова роди през септември миналата година. Амбициозната Лена много искала да намери топла службица на предполагаемия татко на детето й, затова го издигнала за кандидат за шеф на КЗК.